Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Vereniging Eigen Huis vraagt staatssecretaris om oplossing inschrijvingsplicht VvE's

Geplaatst op 09 feb 2010 , bijgewerkt 09 feb 2010, 23:00

Vereniging Eigen Huis heeft staatssecretaris Heemskerk per brief gevraagd een snelle praktische oplossing voor de inschrijvingsplicht van (kleine) V...

Vereniging Eigen Huis heeft staatssecretaris Heemskerk per brief gevraagd een snelle praktische oplossing voor de inschrijvingsplicht van (kleine) Verenigingen van Eigenaren (VvE's) in het Handelsregister te bewerkstelligen. Daarnaast heeft de vereniging de staatssecretaris verzocht om dubbele inschrijvingskosten te voorkomen en het sanctiebeleid op te schorten tot VvE's in redelijkheid aan de verplichting hebben kunnen voldoen.

Inschrijvingsverplichting

Van de 118.000 Verenigingen van Eigenaren hebben er pas 37.000 aan hun inschrijvingsverplichting voldaan. Voor een deel komt dit omdat veel VvE's nog geen inschrijvingsverzoek van de Kamer van Koophandel hebben gekregen of omdat het verzoek op de verkeerde plaats, bijvoorbeeld bij een individuele eigenaar, is terechtgekomen.

Obstakels

Kleine VvE's stuiten bij inschrijving bovendien vaak op obstakels. De inschrijving kan alleen worden gedaan door een bestuurder. In het bijzonder bij kleine VvE's ontbreekt die vaak en kan het door stakende stemmen of tegenstemmen lastig zijn om tot aanwijzing te komen. In dat geval moet eerst een lastig en ingewikkeld juridisch traject worden doorlopen voordat de VvE in het Handelsregister kan worden ingeschreven. Dit kan leiden tot grote problemen bij de verkoop van appartementen, omdat banken eisen dat bij het notariƫle transport een bewijs van inschrijving wordt overlegd.

Dubbele inschrijvingskosten

Een Vereniging van Eigenaren die zich in 2010 in het Handelsregister inschrijft, moet inschrijvingskosten over 2010 en bovendien over 2009 betalen. Als uiterlijke inschrijfdatum is namelijk gekozen voor 31 december 2009 en daarom kan er wettelijk gezien over 2009 worden nageheven. Vereniging Eigen Huis vindt het niet rechtvaardig dat kosten in rekening worden gebracht zonder dat de Vereniging van Eigenaren baat heeft gehad bij die inschrijving.

Meer informatie

  • Bekijk de brief aan staatssecretaris Heemskerk (PDF)
  • Meer over de inschrijfplicht VvE

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 10 februari 2010.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.