Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Eigen Huis verbaasd over conclusies onderzoek naar bedenktijd bij woningkoop

Geplaatst op 15 feb 2010 , bijgewerkt 15 feb 2010, 23:00

Verplicht notaris inschakelen? De minister van Justitie heeft op maandag 15 februari 2010 het evaluatierapport over de Wet koop onroerende zaken na...

Verplicht notaris inschakelen?

De minister van Justitie heeft op maandag 15 februari 2010 het evaluatierapport over de Wet koop onroerende zaken naar de Tweede Kamer gestuurd. De belangrijkste conclusie van het rapport is dat de bedenktijd van drie dagen bij de koop van een woning niet voldoet. De bedenktijd zou te kort zijn om deskundig advies in te roepen.

Verplicht notaris inschakelen

Bovendien zouden kopers zichzelf wel beschermen door te treuzelen met het tekenen van de koopovereenkomst, aldus de onderzoekscommissie onder leiding van prof. van Oostrom. Wonderlijk genoeg ziet de onderzoekscommissie de oplossing in het verplicht inschakelen van de notaris bij het opstellen van het koopcontract van een huis.

Vereniging Eigen Huis verbaasd over conclusies

Vereniging Eigen Huis is in een eerste, voorlopige reactie zeer verbaasd over de conclusies van het evaluatierapport. Uit eigen onderzoek van Vereniging Eigen Huis uit het najaar van 2009 naar ervaringen met het standaard koopcontract en de huidige rol van de notaris blijkt juist dat kopers, verkopers en makelaars in de praktijk nauwelijks tegen problemen aanlopen.

Makelaar of (ver)koper kan altijd vrijwillig naar notaris

De vereniging voelt er dan ook niets voor dat notarissen een wettelijk verplichte rol krijgen bij het opstellen van het koopcontract van een woning. "De makelaar of (ver)koper is met behulp van het veelgebruikte standaardkoopcontract prima in staat de verkoop van een woning zelf af te handelen en kan, als hij dat wil, altijd vrijwillig naar een notaris stappen", zegt mr. Steven Wayenberg, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis.

Na bestudering van het omvangrijke rapport zal Vereniging Eigen Huis verder op de inhoud reageren.

Meer informatie

  • Voorbeeld koopovereenkomsten bij kopen woning (PDF)
  • Definitieve koop en bedenktijd (voor leden) (PDF)

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 16 februari 2010

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers