Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Voordeel verlaagde btw voor isolatiewerk komt niet altijd bij klant terecht

Geplaatst op 16 feb 2010 , bijgewerkt 16 feb 2010, 23:00

Het (tijdelijk) verlaagde btw-tarief (van 19% naar 6%) voor isolatiewerkzaamheden is bedoeld om isoleren van de woning goedkoper te maken voor de co...

Het (tijdelijk) verlaagde btw-tarief (van 19% naar 6%) voor isolatiewerkzaamheden is bedoeld om isoleren van de woning goedkoper te maken voor de consument. Tegelijkertijd geeft het ondernemers in deze moeilijke economische tijden een steuntje in de rug, omdat zij hun diensten goedkoper kunnen aanbieden. Toch blijkt het btw-voordeel niet altijd bij de consument terecht te komen.

Kassa: niet elk bedrijf geeft btw-voordeel terug

Niet ieder isolatiebedrijf voert deze regel goed uit, zo blijkt op zaterdag 6 februari 2010 in de uitzending van VARA's Kassa (om 18.50 uur op Nederland 1). Daarin vertelt een huiseigenaar dat hij 19% btw heeft betaald, maar dat een kozijnenbedrijf hem de teveel betaalde btw niet wil teruggeven.   Bekijk de uitzending

Omdat alleen de ondernemer het overtollige btw-bedrag van de Belastingdienst kan terugvorderen, blijft de klant met de schade van een te hoge, en inmiddels betaalde rekening achter. Gelukkig zijn er ook veel bedrijven die de regeling wél goed uitvoeren en die zelfs adverteerden met het lage btw-tarief. 

Vraag de btw terug aan ondernemer

Hoewel de ondernemer wettelijk niet verplicht is om het terugontvangen bedrag van de Belastingdienst door te geven aan de consument, adviseert Vereniging Eigen Huis in soortgelijke gevallen wel om de teveel betaalde btw terug te vragen aan de ondernemer. Een goede ondernemer zal dat ook doen. Ook het ministerie van Financiën heeft aangegeven dat dit de bedoeling is.

Vereniging Eigen Huis pleit er bij de overheid voor dat een tijdelijke bonus -zoals deze btw-verlaging voor isolatiewerkzaamheden- rechtstreeks naar de consument gaat. Daarnaast wil de vereniging dat de berekende btw gespecificeerd is op de rekening. Zo kan de klant zelf controleren of het juiste percentage in rekening is gebracht.

Update 15-02-2010: Reacties politiek

De politiek reageert verbaasd en wijst op de normale regels van fatsoen. Zowel Staatsecretaris De Jager als kamerleden van bijvoorbeeld CDA en GroenLinks staan pal achter de consument. De btw-verlaging is bedoeld om bedrijven meer werk en consumenten een prijsvoordeel te geven. Het getuigt van niet meer dan goed fatsoen om het btw-voordeel aan de klant door te geven. Als dergelijke btw-regelingen niet of verkeerd werken, dan zullen stimuleringsmaatregelen in de toekomst mogelijk via subsidies gaan verlopen.

Bekijk de video op Youtube waarin politici reageren

Youtube

Tijdelijke btw-verlaging voor isolatiewerkzaamheden

Iedereen die tussen 1 juli en 31 december 2009 opdracht heeft gegeven om isolatiewerkzaamheden uit te voeren, kan van een tijdelijke btw-verlaging profiteren. Over het arbeidsloon betaalt u geen 19% maar slechts 6% btw. Bij het plaatsen van kozijnen met dubbel glas bedraagt het arbeidsloon gemiddeld 40% van de totale kosten; 60% gaat naar de kozijnen en andere materialen. Om van de btw-verlaging gebruik te kunnen maken, moet het werk vóór 1 april 2010 zijn uitgevoerd en afgerond. Misschien wordt deze termijn nog uitgebreid.

Update 09-02-2010: Video

Bekijk de uitzending van Kassa (6 februari 2010) waarin Steven Wayenberg, beleidsmedewerker bij Vereniging Eigen Huis, reageert op dit onderwerp.

Meer informatie

  • Lees meer over de verlaagde btw voor isolatiewerkzaamheden
  • Lees meer over de subsidieregeling isolatieglas
  • Persbericht Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten d.d. 16-02-2010: "Niet alle kozijnenboeren worden rijk van het milieu" (PDF)

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 5 februari 2010, updates: 9 februari 2010, 15 februari 2010,
17 februari 2010.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers