Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Woonlastenverzekeraars laten mensen in de steek

Geplaatst op 01 apr 2010 , bijgewerkt 01 apr 2010, 22:00

Slechts 10% van ingediende claims uitgekeerd Vereniging Eigen Huis opende op 12 januari 2010 een meldpunt voor mensen die zich in de steek gelaten ...

Slechts 10% van ingediende claims uitgekeerd

Vereniging Eigen Huis opende op 12 januari 2010 een meldpunt voor mensen die zich in de steek gelaten voelen door hun woonlastenverzekeraar. Woonlastenverzekeringen worden afgesloten om de hypotheeklasten te kunnen blijven betalen als iemand te maken krijgt met werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

Verzekeraars wijzen de meeste claims echter zonder meer af. De woonlastenverzekering keert dus niet uit, terwijl de verzekerde de polis wel heeft afgesloten om niet in financiële problemen te komen als het inkomen daalt door ontslag of arbeidsongeschiktheid.

83% afgewezen op basis van verzekeringsvoorwaarden

Vereniging Eigen Huis heeft 580 relevante meldingen van problemen met woonlastenverzekeringen ontvangen. Ruim de helft van de mensen (58%) heeft een beroep op de woonlastenverzekering gedaan in verband met werkloosheid, 37% van de klachten heeft te maken met arbeidsongeschiktheid. Schokkend is dat 83% van de claims is afgewezen op basis van de verzekeringsvoorwaarden. Slechts 10% van de mensen die een claim indienden hebben daadwerkelijk een uitkering van de verzekeraar ontvangen.

Niet uitkeren in veel voorkomende situaties

De afwijzing is vaak gebaseerd op polisvoorwaarden waarin veel voorkomende situaties en medische aandoeningen worden uitgezonderd. Een bekend voorbeeld is de voorwaarde dat er sprake moet zijn van volledige werkloosheid. Het aanvaarden van een tijdelijke baan, ook voor een klein aantal uren per week, is al voldoende reden voor volledige uitsluiting.

Woonlastenverzekering vaak niets waard

Vereniging Eigen Huis vindt dat verzekeraars hun beloften moeten nakomen. De woonlastenverzekeringen zijn verkocht als zekerheid bij een hypotheek ’voor het geval er iets gebeurt’. Maar als er echt wat gebeurt, blijkt de verzekering veel te vaak niets waard te zijn. De vereniging wil daarom met de betrokken verzekeraars rond de tafel.

Dat blijkt met niet eenvoudig te zijn. In ieder geval neemt het Verbond van Verzekeraars haar verantwoordelijkheid en roept alle aangesloten verzekaars op om zich constructief en coulant op te stellen. Mensen die recht hebben op een uitkering, moeten worden geholpen en niet worden afgewezen.

Meer informatie

Laat uw woonlastenverzekering u in de steek? (bericht d.d. 15-01-2010)

Bron: Vereniging Eigen Huis

Zaterdag in Vara Kassa

Voor meer informatie over de problemen met woonlastenverzekeringen, zaterdag 3 april in Vara Kassa om 18:55 op Nederland 1

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers