Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

NVM-cijfers geven broos herstel op de woningmarkt aan

Geplaatst op 07 apr 2010 , bijgewerkt 07 apr 2010, 22:00

De woningmarkt lijkt voorzichtig weer in beweging te komen. In het eerste kwartaal van 2010 steeg het aantal verkochte woningen met 14,7% ten opzich...

De woningmarkt lijkt voorzichtig weer in beweging te komen. In het eerste kwartaal van 2010 steeg het aantal verkochte woningen met 14,7% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2009. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Gemiddelde stijging

De prijs van de gemiddelde verkochte woning steeg met 0,4% licht ten opzichte van het vierde kwartaal van 2009. Daarmee komt de prijs voor het eerst sinds het begin van de kredietcrisis weer op een hoger niveau dan een jaar geleden. De vraagprijzen liggen wel op een lager niveau dan voorheen.

Groot aanbod

Dat het herstel erg broos is, blijkt onder meer uit het grote aantal te koop staande huizen. Dat ligt met 175.000 op hetzelfde niveau als in 2009. De gemiddelde tijd dat huizen te koop staan is gestegen tot 231 dagen. Stond een jaar geleden nog 17% van het aanbod langer dan een jaar te koop, nu is dat 31%.

Grote regionale verschillen

De woningmarkt beweegt niet in alle regio’s gelijk. Zo laten sommige regio’s in Zeeland en Flevoland flinke dalingen in het aantal transacties zien tot wel 20%, terwijl in Limburg het aantal transacties met 36% veel sterker dan het gemiddelde toenam. Ook in de regio Breda en de Randstad is het aantal transacties bovengemiddeld toegenomen.

Grotere keuze

Kon een consument voor de crisis nog kiezen uit gemiddeld zes à zeven woningen, inmiddels bestaat de keuze gemiddeld uit zeventien woningen. Ook hier is sprake van sterke regionale verschillen.

Discussie hypotheekrenteaftrek slecht voor vertrouwen

De NVM maakt zich zorgen over de komende periode, waarin de discussie over de beperking van de hypotheekrenteaftrek het vertrouwen en daarmee de markt ernstig kan schaden. De NVM pleit voor een integraal plan om de woningmarkt te genezen en spreekt zich nadrukkelijk uit tegen politiek korte termijn gewin.

Meer informatie

Visie van Vereniging Eigen Huis op de woningmarkt: 'Woningmarkt in beweging' en 3-puntenplan (PDF)

Bron: Vereniging Eigen Huis, NVM

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers