Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Hogere hypotheek voor energiezuinig huis

Geplaatst op 20 mei 2010 , bijgewerkt 20 mei 2010, 22:00

Autoriteit Financiële Markten (AFM) biedt de mogelijkheid tot hogere hypotheek voor energiezuinige huizen. Hogere hypotheek verstrekken AFM stelt d...

Autoriteit Financiële Markten (AFM) biedt de mogelijkheid tot hogere hypotheek voor energiezuinige huizen.

Hogere hypotheek verstrekken

AFM stelt dit in het kader van het nieuwe toetskader voor hypotheekverstrekking aan banken. Het is de bedoeling dat de nieuwe norm begin 2011 ingaat. In de tussentijd kunnen banken al aan de slag met de regeling.

Energiezuinige huizen

Goed geïsoleerde, energiezuinige huizen hebben lagere energiekosten. Daarom vindt de AFM het aanvaardbaar een hoger krediet te verstrekken aan eigenaren van woningen met minimaal energielabel A. Hiermee wordt de energetische prestatie van een huis direct gelinkt aan de woonlasten.

Meer financiering voor energiebesparing

Verder is nu een hogere hypotheek mogelijk wanneer de extra financiering wordt gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Energiebesparing speelt zo een rol in de kredietverlening en krijgt daarmee een financiële impuls. In opdracht van Agentschap NL uitgevoerd onderzoek door NIBUD lag aan de basis van van dit voorstel van de AFM.

Extra stimulans

Dat de nieuwe regelingen meer vrijheid biedt om hogere hypotheken te verstrekken betekent niet automatisch dat banken dit ook doen. Toch lijkt het effect van de komende regeling al merkbaar. Rabobank past als eerste hypotheekverstrekker de ruimere kredietverlening toe. Sinds eind april 2010 biedt deze bank extra leencapaciteit voor energiezuinige woningen met energielabel A, A+ of A++. De bank denkt hiermee een extra stimulans te geven om een energiezuinige woning te kopen. De verwachting is dat andere hypotheekverstrekkers binnen afzienbare tijd zullen volgen.

Meer informatie

 Kom alles te weten over energie besparen

Bron: Agentschap NL

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.