Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Bodem VROM Startersfonds bij SVn bereikt

Geplaatst op 25 mei 2010 , bijgewerkt 25 mei 2010, 22:00

De laatste VROM Starterslening is verstrekt. Nadat eerder de koopsubsidie is afgeschaft zijn er geen toeslagen meer beschikbaar voor starters op de ...

De laatste VROM Starterslening is verstrekt. Nadat eerder de koopsubsidie is afgeschaft zijn er geen toeslagen meer beschikbaar voor starters op de woningmarkt. Dit betekent dat gemeenten en provincies het nu weer op eigen kracht moeten doen.

Wegvallen voorzieningen voor starters

Het grotendeels wegvallen van de voorzieningen voor starters heeft  desastreuze gevolgen voor de dynamiek op de woningmarkt, volgens Elly van Sluis-Barto, directeur van SVn. De koopsubsidie en de VROM Startersleningen maken het voor de starter mogelijk om een eigen woning te financieren. Het wegvallen van de Rijksbijdrage voor de Starterslening frustreert ook de doorstroom onder eigenaren van starterswoningen naar een hoger segment.

Daarnaast heeft de stagnatie van de startersvraag ernstige gevolgen voor regionale economische ontwikkelingen. Volgens SVn lopen bouwfondsen hun kopers mis zien bouwmarkten en grondstofleveranciers hun omzetten dalen en verliezen hypotheekverstrekkers notarissen en bouwbedrijven veel van hun clientèle. Het SVn roept de Rijksoverheid, provincies en gemeenten op om extra geld voor Startersleningen beschikbaar te stellen.

Over de VROM Starterslening

De VROM Starterslening bestaat uit de bijdragen van het Rijk en van de gemeente en/of provincie. De lening wordt gefaciliteerd door Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland. De Starterslening overbrugt het verschil tussen de totale koopsom van de woning en het maximale bedrag dat de koper kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

De hoogte van de Starterslening hangt af van het inkomen en het eigen geld van de starter en de voorwaarden van de gemeente. De Starterslening kent een rentevaste periode van 15 jaar. De looptijd is maximaal 30 jaar, waarvan de eerste drie jaar aflossings- en rentevrij. Daarna worden de rente en het aflossingsbedrag berekend naar rato van het inkomen.

Over Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn)

SVn beheert revolverende fondsen voor haar partners met als oogmerk het leveren van een waardevolle, gewaarborgde bijdrage aan de betaalbaarheid van de stedelijke vernieuwing. Samenwerking met gemeenten vormt de leidraad voor de activiteiten van SVn. De inzet richt zich daarbij op bundeling van inlevingsvermogen, creativiteit en doorzettingsvermogen. SVn staat naast deelname van gemeenten ook open voor samenwerking met andere overheden en marktpartijen.

Meer informatie

Starterslening

SVn

VROM

Bron: Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers