Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Waarborgfonds wil ruimere NHG verlengen

Geplaatst op 30 mei 2010 , bijgewerkt 30 mei 2010, 22:00

Ook in 2011 moeten kopers van duurdere huizen, boven de euro 265.000 en tot euro 350.000 een Nationale Hypotheekgarantie kunnen krijgen. Dat vindt d...

Ook in 2011 moeten kopers van duurdere huizen, boven de euro 265.000 en tot euro 350.000 een Nationale Hypotheekgarantie kunnen krijgen. Dat vindt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) die de hypotheekgaranties verstrekt.

Verruiming

Uit onderzoek blijkt dat van de verruiming gretig gebruik wordt gemaakt. De garantieregeling betekent voor huizenkopers lagere rentelasten en meer gemak bij het regelen van de hypotheek omdat de lening wordt geborgd. De tijdelijke verruiming die als crisismaatregel werd geïntroduceerd, zou voorlopig met een jaar moeten worden verlengd, volgens WEW-directeur Karel Schiffer. Hij zal het nieuw te vormen kabinet daarom vragen. De verruiming loopt eind dit jaar af.

Onderzoek

Schiffer verwijst naar nog niet gepubliceerd onderzoek van de Erasmus Universiteit, in opdracht van de WEW. Daaruit blijkt dat kopers flink gebruik hebben gemaakt van de verhoogde Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Het totaal aantal NHG's ligt in de drie kwartalen sinds 1 juli circa 66.000 hoger. Een stijging van 50% vergeleken met een jaar eerder. Daarvan vielen circa 8.000 NHG's in het hogere prijssegment, 12% van het totaal aantal verstrekte NHG's.

Instrument tegen vraaguitval

Zonder die verhoging was het aantal verstrekte NHG's 12% lager geweest. Dit stelt Dirk Brounen hoogleraar finance en real estate aan de Erasmus Universiteit. Door de verhoging van de NHG-kostengrens is de betaalbaarheid en de bereikbaarheid van de woningmarkt aanzienlijk vergroot. Volgens Brounen kan de NHG hiermee worden ingezet als instrument om liquiditeit te verschaffen in een woningmarkt die kampt met vraaguitval.

Reactie NVB

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) toont zich ingenomen met het onderzoeksresultaat en het pleidooi van Schiffer. 'Verlenging stuit bij ons niet op weerstand', aldus een NVB-woordvoerder. Banken hoeven bij financiering van een koopwoning met NHG nauwelijks reserves aan te houden op hun balans.

Reactie VVD

Brigitte van der Burg van de VVD-Tweedekamerfractie is enthousiast voor verlenging. 'Het werkt dus', aldus Van der Burg die zich in 2009 in de Kamer sterk heeft gemaakt voor uitbreiding. Aanvankelijk negeerde het kabinet een ruime meerderheid voor haar motie om de NHG-garantie te verhogen. Onder druk van de Kamer is het kabinet in juni 2009 alsnog overgegaan tot verhoging.

Bron: Het Financiële Dagblad (FD)

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.