Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Hypotheek hoger bij zuinig huis

Geplaatst op 01 jul 2010 , bijgewerkt 01 jul 2010, 22:00

Eigenwoningbezitters die geld steken in energiebesparende maatregelen kunnen rekenen op een verhoogde hypotheek via de Nationale Hypotheek Garantie ...

Eigenwoningbezitters die geld steken in energiebesparende maatregelen kunnen rekenen op een verhoogde hypotheek via de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Minister Van Middelkoop (Wonen) voert hier binnenkort overleg over met de Stichting Waarborg Eigen Woningen.

Het zou gaan om een bedrag van 15.000 tot 25.000 euro als de eigenaar van een nieuwbouwhuis de woning energieneutraal maakt of de bestaande woning een aantal stappen zuiniger. Jaarlijks zouden tienduizenden mensen in aanmerking kunnen komen voor deze financiering. Het initiatief is afkomstig van Tweede Kamerlid Brigitte van der Burg (VVD). "Met dit plan wordt duurzaamheid bevorderd zonder dat het een rode cent aan subsidies kost", aldus het Kamerlid. "De huizenbezitter neemt een extra bedrag aan hypotheek, maar die last wordt al snel terugverdiend door een lagere energierekening."

Het Nibud berekende dat een huishouden met een jaarinkomen van 40.000 euro tegen een rentepercentage van 5,25 procent, een flat met energielabel A+ kan kopen van bijna 210.000 euro. Als dezelfde huizenkoper zijn oog laat vallen op een niet-geïsoleerde jarendertigwoning wegen de energielasten zo zwaar dat een maximale hypotheek van slechts 130.000 euro verantwoord is.

Van der Burg wil dat de minister ook gaat onderzoeken of huizenbezitters die nu geen NHG-hypotheek hebben maar wel binnen de grens van 350.000 euro vallen, toch mogen oversluiten naar NHG mits ze hun huis heel energiezuinig maken. De Tweede Kamer schaarde zich gisteren, op de laatste dag voor het zomerreces, achter een plan van VVD en CDA om de verhoging van de NHG-grens van 265.000 tot 350.000 met een jaar te verlengen. Dat betekent dat de verruiming geldt tot en met 31 december 2011. Ook wil de Kamer dat het btw-tarief voor renovatie van de eigen woning zo snel mogelijk wordt verlaagd van 19 naar 6 procent. Tenslotte moet minister Van Middelkoop de eerder gestopte startersregeling opnieuw openstellen. Een potje van tenminste dertig miljoen euro moet starters op de woningmarkt een duwtje in de rug geven.

Standpunt Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis juicht deze steunmaatregelen voor de woningmarkt toe en is blij dat de Tweede Kamer hier steun aan verleent. De vraag is alleen in hoeverre het Kabinet bereid is deze maatregelen uit te voeren. In de meeste gevallen gaat het om maatregelen die in een eerder stadium door Vereniging Eigen Huis zijn bepleit. Vooral de ondersteuning van koopstarters is van groot belang voor de woningmarkt. Eerder heeft de vereniging zich ingezet voor het behoud van de koopsubsidie en de starterslening.

Zie ook het nieuwsbericht; "Geen extra geld voor starters op de woningmarkt".

De steunmaatregelen bieden echter geen structurele oplossing voor de grote problemen waar de woningmarkt voor staat. Vereniging Eigen Huis blijft aandringen op een allesomvattende aanpak van de woningmarkt en heeft voorgesteld hiervoor een Stichting van het Wonen op te richten. In de huidige marktsituatie moet de overheid afzien van maatregelen die de onzekerheid onder de mensen verder versterken en de koopbereidheid verder doen afnemen. Dat geldt met name ten aanzien van de hypotheekrenteaftrek.

Meer informatie kunt u lezen in ons visiedocument ‘Woningmarkt in beweging’. (pdf)

Bron: De Telegraaf

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers