Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Banken verdienen fors op hypotheken

Geplaatst op 05 aug 2010 , bijgewerkt 05 aug 2010, 22:00

Het FD kopte vanochtend: “Hypotheek duur voor klant”: Banken verdienen fors op hypotheken door lage marktrentes niet door te geven. Bob Maas, be...

Het FD kopte vanochtend: “Hypotheek duur voor klant”: Banken verdienen fors op hypotheken door lage marktrentes niet door te geven.
 
Bob Maas, beleidsadviseur en woningmarktspecialist bij Vereniging Eigen Huis, gaf vervolgens zijn reactie in een radio interview van BNR: "Prijsafspraken is een woord dat we niet in de mond nemen, maar we vinden het wel heel merkwaardig dat de concurrentie kennelijk niet leidt tot lagere marges, zoals enkele jaren geleden nog wel het geval was toen buitenlandse banken nog een groter marktaandeel hadden. Dat marktaandeel is inmiddels sterk geslonken en de concurrentie tussen de grote Nederlandse partijen die de markt in handen hebben, werkt kennelijk onvoldoende. We vinden dat dit moet worden uitgezocht door toezichthouders en de politiek."

Artikel het Financieele Dagblad
Het FD stelt dat banken vorig jaar flink verdiend hebben op hypotheken. Dat komt door de hogere marges die zij op deze leningen behaalden. Banken zagen hun verdiensten in 2009 met 50% stijgen tot euro 24 mrd, zo blijkt uit een nadere analyse van de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging is vooral te danken aan de hoge marges op hypotheken. De banken geven zelf geen inzicht in de verdiensten van hun hypotheekbedrijf.

Banken berekenden rentedalingen op de financiële markten nauwelijks door aan de consument. Sinds de crisis heeft de Europese Centrale Bank zijn rente flink verlaagd. Ook de interbancaire en de kapitaalmarktrente zijn fors gedaald. 'Daardoor kunnen banken relatief goedkoop geld aantrekken', zegt Senne Janssen van het CBS. De banken lenen het geld vervolgens uit aan hypotheekklanten, die vaak hun rente eerder voor langere tijd hebben vastgezet. Dat levert de banken een hogere marge op. Nieuwe klanten en hypotheekklanten met een variabele rente profiteerden ook nauwelijks van de lage rente.

In het buitenland geven banken het voordeel wel merendeels door aan hun klanten, zo zegt Piet Eichholtz, hoogleraar Vastgoedfinanciering aan de Universiteit Maastricht. Hij is verontwaardigd dat Nederlandse banken dit nauwelijks doen: 'Het hypotheekbedrijf floreert over de rug van de consument.' De hoge marges zijn volgens Eichholtz te wijten aan de beperkte concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt. Zo'n 80% van de markt is in handen van de vier grootste banken.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.