Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Ophef over bouwleges in Noordwijk

Geplaatst op 17 aug 2010 , bijgewerkt 17 aug 2010, 22:00

Vereniging Eigen Huis onderzoekt jaarlijks de hoogte van bouwleges in alle Nederlandse gemeenten. Dit onderzoek wordt uitbesteed aan het bureau Bouwl...

Vereniging Eigen Huis onderzoekt jaarlijks de hoogte van bouwleges in alle Nederlandse gemeenten. Dit onderzoek wordt uitbesteed aan het bureau Bouwleges.nl.

Onenigheid

Dit jaar is met de gemeente Noordwijk onenigheid ontstaan over de uitkomsten van het onderzoek. Zowel Vereniging Eigen Huis als de gemeente Noordwijk betreuren de ophef en onduidelijkheid die in de media is ontstaan over de juistheid van cijfers. Inmiddels is duidelijk geworden wat de oorzaak is van de -volgens de gemeente onjuiste- hoge stijging van de Noordwijkse bouwleges.

Categorieën

Vereniging Eigen Huis hanteert een zorgvuldige methode voor het onderzoek naar de hoogte van gemeentelijke bouwleges. Er worden drie categorieën bouwvergunningen onderzocht, waaronder een lichte vergunning voor een verbouwing met een bouwsom van 10.000 euro (zoals voor een dakkapel).

Berekeningen

Vereniging Eigen Huis berekent de kosten van de bouwvergunning op basis van de legesverordening van de gemeente, die openbaar is en veelal op de gemeentelijke website wordt gepubliceerd. Vervolgens worden de berekeningen ter controle aan de gemeente voorgelegd en kunnen deze zonodig gecorrigeerd worden. Als een reactie van de gemeente uitblijft en de gemeente komt wel in een top 10 lijstje van stijgers voor, wordt voor publicatie nogmaals contact opgenomen met de gemeente.

Kosten Noordwijk

Noordwijk heeft zowel in 2009 als dit jaar de berekeningen gecontroleerd en naar de vereniging teruggezonden. Na nu is gebleken heeft de gemeente daarbij in 2009 vergeten te vermelden dat er kosten voor de welstandstoets (€ 79) in rekening worden gebracht. In 2010 is dit bedrag wel vermeld, waardoor het leek dat de kosten sterk waren stegen en Noordwijk in de top 10 van hoogste stijgers terechtkwam. Na correctie van de cijfers uit 2009 is de stijging van de bouwleges slechts 1%, waarmee Noordwijk de landelijke inflatie volgt en niet thuishoort in de top 10 van gemeenten met de hoogste stijgingen.

Verwarring

Hoewel de sterke stijging van de bouwleges voor publicatie aan de gemeente zijn voorgelegd, hebben zowel Noordwijk als Vereniging Eigen Huis niet gezien dat de kosten voor de welstandstoets in de opgave van 2009 ontbraken. Zowel Vereniging Eigen Huis als de gemeente Noordwijk betreuren de ontstane verwarring in de media. Inmiddels zijn de resultaten van het onderzoek aangepast.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers