Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Omgevingsvergunning per 1 oktober

Geplaatst op 30 sep 2010 , bijgewerkt 30 sep 2010, 22:00

Wie een huis, fabriek of schuur wil bouwen, verbouwen, oprichten of gebruiken, krijgt te maken met veel vergunningen en voorschriften voor wonen, rui...

Wie een huis, fabriek of schuur wil bouwen, verbouwen, oprichten of gebruiken, krijgt te maken met veel vergunningen en voorschriften voor wonen, ruimte en milieu. Met elk hun eigen criteria, procedures, ambtelijke loketten, afhandelingstermijnen, leges en toezichthouders. Dit is voor burgers en bedrijven onoverzichtelijk en tijdrovend en kost bedrijven én overheid veel geld. VROM voegt de verschillende vergunningen zo veel mogelijk samen in de omgevingsvergunning.

Deze kan bij één loket worden aangevraagd. Er gaat één procedure voor gelden waarop één besluit volgt. Voor beroep tegen dat besluit komt ook één procedure. Omgevingsloket online maakt het mogelijk om vanuit huis of kantoor via de website van de gemeente digitaal vergunningen aan te vragen. Dat maakt de vergunningaanvraag een stuk makkelijker, goedkoper en sneller.

Digitaal

Een groot voordeel is dat aanvragers vooroverleg kunnen voeren met de overheid en volgen hoe hun zaak erbij staat. Ook kunnen zij voortaan bijlagen elektronisch bijsluiten. Tot nu toe moesten zij soms dozen vol bijlagen inleveren. Nu kan de aanvrager eenvoudig zien welke vergunningen nodig zijn, ze direct aanvragen en meldingen doen die nodig zijn om bouwplannen te realiseren. 

Invoeringsdatum

De omgevingsvergunning wordt op 1 oktober 2010 landelijk ingevoerd. Vanaf dat moment kunnen burgers en bedrijven hun vergunning digitaal (als zij dat willen) bij de gemeente aanvragen.

Lastenverlichting

De invoering van de omgevingsvergunning vermindert de administratieve lasten van bedrijven met ruim 105,5 miljoen euro per jaar. Voor particulieren scheelt het in totaal 26,5 miljoen euro en 18.000 uur tijdsbesteding per jaar.

Vereniging Eigen Huis

In het Eigen Huis Magazine van oktober wordt uitgebreid aandacht gegeven aan de omgevingsvergunning. Vereniging Eigen Huis staat achter de doelstellingen van de omgevingsvergunning maar vraagt zich wel af of vergunningen in de praktijk sneller verstrekt gaan worden. Daarnaast is het de vraag wat er met de bouwleges gaat gebeuren; het risico bestaat dat gemeenten meer werk gaan krijgen aan de behandeling van de vergunning en dat zullen doorberekenen in hogere tarieven. Per 4 oktober komt er op deze website meer informatie over de omgevingsvergunning. Tot die tijd kunt ook terecht op www.omgevingsloket.nl

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers