Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Reactie Vereniging Eigen Huis op NVM cijfers

Geplaatst op 06 okt 2010 , bijgewerkt 06 okt 2010, 22:00

NVM: herstel woningmarkt zet nog niet door Het verwachte herstel op de woningmarkt zet nog niet door. In het afgelopen kwartaal werden door NVM-makel...

NVM: herstel woningmarkt zet nog niet door

Het verwachte herstel op de woningmarkt zet nog niet door. In het afgelopen kwartaal werden door NVM-makelaars 21.605 woningen verkocht, een daling van 13% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2010. De prijs van de gemiddeld verkochte woning bedroeg 233 duizend euro, een daling van 1,3%. Hiermee zakken de prijzen, ondanks een opgaande lijn in de eerste helft van dit jaar, weer tot het niveau van 2009. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in haar analyse van de woningmarkt over het derde kwartaal van 2010, die vandaag is gepresenteerd.

Lees volledig bericht op de website van NVM

Bron: NVM

Reactie Vereniging Eigen Huis: onnodige terugslag door onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek

Door op het meest ongelegen moment de hypotheekrenteaftrek ter discussie te stellen en de consument daarover lange tijd in onzekerheid te laten, heeft de politiek de woningmarkt onnodig schade berokkend. Dit is te zien in de cijfers van de NVM over het derde kwartaal. Hoewel de uitgangspunten voor de woningmarkt alles behalve slecht zijn, heeft de toegenomen onzekerheid onder consumenten het pril herstel op de woningmarkt de kop ingedrukt.

Ook de afschaffing van de Koopsubsidie en de beëindiging van de rijksdeelname in de Starterslening hebben een belangrijke rol gespeeld. Gevolg is ook dat het effect van alle goede maatregelen die door het oude kabinet zijn genomen, ondermeer de verhoging van de NHG-grens en 395 miljoen subsidie voor nieuwbouwondersteuning, ernstig is gefrustreerd.

De terugval op de woningmarkt is niet alleen te merken in de bestaande bouw zoals de NVM-cijfers laten zien, maar vooral ook in de sterk stagnerende nieuwbouw.

Vereniging Eigen Huis verwacht sterke impuls

Voor komende tijd verwacht Vereniging Eigen Huis een sterke impuls voor de woningmarkt als gevolg van het veiligstellen van de hypotheekrenteaftrek. Het consumentenvertrouwen op de woningmarkt nam al tijdens de coalitiebesprekingen toe en liet in augustus op maandbasis een nog nimmer gemeten stijging zien in de Eigen Huis Marktindicator. De vereniging leidt het grotere enthousiasme om een huis te kopen ook af aan recent representatief onderzoek van bureau Intomart. Door het veiligstellen van de renteaftrek zeggen ruim 150.000 twijfelende huizenkijkers dat ze het komende jaar alsnog een huis gaan kopen. Vorig jaar bedroeg het aantal verkooptransacties in de bestaande bouw 127.500. Dit jaar wordt een vergelijkbaar aantal verwacht. Voor de crisis lag het aantal op circa 200.000.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 7 oktober 2010

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers