Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Vereniging Eigen Huis verheugd over provisieverbod hypotheekadviseurs

Geplaatst op 12 okt 2010 , bijgewerkt 12 okt 2010, 22:00

Minister de Jager van Financiën heeft de Tweede Kamer voorgesteld om provisie te verbieden die tussenpersonen ontvangen voor de verkoop van complexe...

Minister de Jager van Financiën heeft de Tweede Kamer voorgesteld om provisie te verbieden die tussenpersonen ontvangen voor de verkoop van complexe financiële producten, zoals hypotheken en levensverzekeringen. De precieze invulling van het provisieverbod wordt nog uitgewerkt.

Klant nog onvoldoende centraal

Uit onderzoek blijkt dat de klant nog onvoldoende centraal staat in de advisering van adviseurs/bemiddelaars. Daarom wil de Minister dat de klant de adviseur rechtstreeks gaat betalen voor de geleverde adviezen. Daarnaast is de Minister van mening dat de transparantie omtrent de prijs, aard en kwaliteit van de dienstverlening verbeterd dient te worden.

Cultuuromslag

Vereniging Eigen Huis heeft jarenlang gepleit om de door provisieverdiensten gekeurde advisering uit te bannen. Immers de adviseur zou onvoorwaardelijk de belangen van de klant moeten dienen en niet zijn eigen portemonnee. De vereniging is daarom verheugd over het voorstel van de minister en verwacht dat dit voorstel een belangrijke bijdrage levert aan de gewenste cultuuromslag van verkoopgedreven advisering naar klantgerichte advisering.

Nieuwe beloningsregeling

Vereniging Eigen Huis wil dat er in de uitwerking van de nieuwe beloningsregeling voldoende aandacht is voor mensen met een lager inkomen. In een provisiemodel zit de prijs voor de advisering verwerkt in de prijsstelling van het product. Bij directe beloning krijgt de klant een rekening voor het advies, die op korte termijn moet worden betaald. Hierdoor bestaat het risico dat mensen met een lager inkomen om deze reden de adviseur gaan mijden als zij een complex financieel product nodig hebben. Dit moet worden voorkomen. 

Transparantie

De Jager stelt ook voor het bestaande dienstverleningsdocument, waarin financieel adviseurs de aard, reikwijdte en prijs van hun dienstverlening moeten beschrijven, sterk moet verbeteren. Vereniging Eigen Huis constateerde eerder dit jaar al dat het vergelijken van dienstverleningsdocumenten van tussenpersonen vrijwel onmogelijk is en daarmee het document weinig waarde heeft. Vereniging Eigen Huis is dan ook blij dat de Minister met maatregelen komt die de prijs en kwaliteit van een adviseur transparant maakt.

Nazorg onvoldoende in voorstellen

De vereniging is teleurgesteld dat voorstellen onvoldoende inspelen op de nazorg die een klant van zijn adviseur mag verwachten als eenmaal het product is afgesloten. De wetgeving geeft hier onvoldoende duidelijkheid over, waardoor de klant in de praktijk vaak teleurgesteld wordt.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 13 oktober 2010

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers