Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Verhoging premie NHG onnodig

Geplaatst op 24 nov 2010 , bijgewerkt 24 nov 2010, 15:47

Vereniging Eigen Huis is verbaasd over de opmerkingen van De Nederlandse Bank in de media over de noodzaak om de premie van de Nationale Hypotheek G...

Vereniging Eigen Huis is verbaasd over de opmerkingen van De Nederlandse Bank in de media over de noodzaak om de premie van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te verhogen.
De vereniging is een voorstander van de NHG en is van mening dat een premieverhoging, waarvan de noodzaak nog niet is aangetoond, schadelijk is voor een herstel van de woningmarkt.

De NHG heeft eerder bekend gemaakt dat het aantal mensen dat een beroep doet op deze verzekering in lijn is met eerdere prognoses. Er is geen plotselinge toename van het aantal uitkeringen, waardoor het eigen vermogen van het waarborgfonds onder druk staat en de staat mogelijk zou moeten bijspringen. Volgens NHG directeur Karel Schiffer is het buffervermogen van de NHG voldoende om klappen op te vangen, ook bij de slechtste scenario’s met hoge werkloosheid, hoge rente en dalende huizenprijzen. Waar de opmerkingen van De Nederlandse Bank op gebaseerd zijn is vooralsnog onduidelijk.

Een hypotheek met NHG beschermt een huiseigenaar die zijn hypotheeklasten niet meer kan opbrengen en daardoor zijn huis moet verkopen. Als de verkoopopbrengst te weinig is om de hypotheekschuld af te lossen, betaalt het Waarborgfonds Eigen Woning het resterende bedrag aan de bank. Huizenkopers betalen voor deze zekerheid eenmalig 0,55 van de hypothecaire lening en krijgen daarvoor een korting op de hypotheekrente.

Zie verder de blog van Rob Mulder: Hoop en vrees

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media
Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzichtkeyboard_arrow_right

Pers

Pers
Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact perskeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.