Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Koolmonoxide gevaar appartementen

Geplaatst op 02 dec 2010 , bijgewerkt 02 dec 2010, 14:00

VROM-inspectie constateert problemen met de luchtafvoer in appartementen gebouwd tussen 1970 en 1995. Afvoersystemen doorgeroest Veel leidingen voor ...

VROM-inspectie constateert problemen met de luchtafvoer in appartementen gebouwd tussen 1970 en 1995.

Afvoersystemen doorgeroest

Veel leidingen voor afvoer van lucht en rookgas in flats blijken te zijn doorgeroest waardoor er gaten ontstaan. Dit is gevaarlijk omdat daardoor rookgassen en koolmonoxide in woningen terecht kunnen komen. Omwille van de gezondheid van de bewoners moeten deze afvoersystemen gerenoveerd worden.

Waarschuwing voor Vereniging van Eigenaars

Naar schatting gaat het om tienduizenden gebouwen. Behalve bij de hierboven genoemde bouwperiode komt het probleem vooral voor bij middenhoogbouw (3-5 bouwlagen). Het gaat om mechanische ventilatiesystemen waarbij een centrale ventilator op het dak de ventilatielucht en de rookgassen afzuigt. De afvoerkanalen zijn veelal gemaakt van gespiraliseerde metalen buizen. Deze zogenaamde MVS-systemen zijn aan de buitenkant van het gebouw te herkennen aan de ventilatoropbouw op het dak met luchtinlaatroosters aan de zijkant of direct ernaast op het dak.

Advies

VROM raadt alle VvE’s van mogelijke risicoflats aan om een onderzoek te laten uitvoeren door een erkend installatiebedrijf. Laat dan ook meteen onderzoeken of de beveiliging van de centrale afzuigventilator is aangesloten op alle cv-ketels. Bekijk de uitgebreide informatie op www.vrominspectie.nl.

Alles over VvE's

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers