Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Monumenten en overdrachtsbelasting

Geplaatst op 31 dec 2010 , bijgewerkt 31 dec 2010, 09:00

Per 1 januari 2010 is de vrijstelling voor monumentenwoningen in zijn geheel komen te vervallen. Vanaf 1 januari 2010 betaalt iedere koper van een r...

Per 1 januari 2010 is de vrijstelling voor monumentenwoningen in zijn geheel komen te vervallen. Vanaf 1 januari 2010 betaalt iedere koper van een rijksmonument dus 6% overdrachtsbelasting.

In 2009 gold tijdelijk een vrijstelling voor overdrachtsbelasting

Op 1 mei 2009 heeft het Gerechtshof Den Haag bepaald dat de vrijstelling van overdrachtsbelasting bij de koop van een rijksmonument niet alleen van toepassing is op rechtspersonen, zoals in de wet was opgenomen, maar ook geldt voor particulieren. De wetgever maakte hier, aldus de rechter, onterecht onderscheid tussen particulieren en rechtspersonen.

Het betrof een particulier die tijdig bezwaar en beroep had ingediend tegen de afgedragen overdrachtsbelasting. De staatssecretaris heeft zich destijds bij de uitspraak van het Gerechtshof neergelegd en besloten dat de vrijstelling vanaf 1 mei 2009 tijdelijk ook geldt voor particulieren. Per 1 januari 2010 is de vrijstelling voor monumentenwoningen in zijn geheel komen te vervallen. Vanaf 1 januari 2010 betaalt iedere koper van een rijksmonument dus 6% overdrachtsbelasting.

Stichtingen doen een poging om overdrachtsbelasting terug te krijgen 

Aangezien er geen verdere terugwerkende kracht in het besluit is opgenomen, kunnen kopers van een monumentenwoning die de koop voor 1 mei 2009 hebben gesloten en waarvan de aanslag definitief vast stond (dus waarvan de bezwaar- en beroepstermijnen waren verlopen), geen gebruik maken van de vrijstelling. Enkele stichtingen, waaronder De Stichting Monumenten 6% en de Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO) zijn echter voornemens namens deze kopers een rechtzaak tegen de overheid aan te spannen om op deze wijze alsnog de betaalde overdrachtsbelasting terug te krijgen.

De bezwaar- en beroepstermijnen voor de bezitters van rijksmonumenten zullen veelal zijn verlopen, zie voor een voorbeeld hiervan het rapport 2009/280 van de Nationale ombudsman. De Stichting Monumenten 6% heeft aangegeven daarom een civiele actie te willen voeren (onrechtmatige overheidsdaad). De kans op een succesvolle procedure op dit vlak is volgens Vereniging Eigen Huis moeilijk in te schatten. 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers