Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Monumenten en overdrachtsbelasting

Geplaatst op 31 dec 2010 , bijgewerkt 31 dec 2010, 09:00

Per 1 januari 2010 is de vrijstelling voor monumentenwoningen in zijn geheel komen te vervallen. Vanaf 1 januari 2010 betaalt iedere koper van een r...

Per 1 januari 2010 is de vrijstelling voor monumentenwoningen in zijn geheel komen te vervallen. Vanaf 1 januari 2010 betaalt iedere koper van een rijksmonument dus 6% overdrachtsbelasting.

In 2009 gold tijdelijk een vrijstelling voor overdrachtsbelasting

Op 1 mei 2009 heeft het Gerechtshof Den Haag bepaald dat de vrijstelling van overdrachtsbelasting bij de koop van een rijksmonument niet alleen van toepassing is op rechtspersonen, zoals in de wet was opgenomen, maar ook geldt voor particulieren. De wetgever maakte hier, aldus de rechter, onterecht onderscheid tussen particulieren en rechtspersonen.

Het betrof een particulier die tijdig bezwaar en beroep had ingediend tegen de afgedragen overdrachtsbelasting. De staatssecretaris heeft zich destijds bij de uitspraak van het Gerechtshof neergelegd en besloten dat de vrijstelling vanaf 1 mei 2009 tijdelijk ook geldt voor particulieren. Per 1 januari 2010 is de vrijstelling voor monumentenwoningen in zijn geheel komen te vervallen. Vanaf 1 januari 2010 betaalt iedere koper van een rijksmonument dus 6% overdrachtsbelasting.

Stichtingen doen een poging om overdrachtsbelasting terug te krijgen 

Aangezien er geen verdere terugwerkende kracht in het besluit is opgenomen, kunnen kopers van een monumentenwoning die de koop voor 1 mei 2009 hebben gesloten en waarvan de aanslag definitief vast stond (dus waarvan de bezwaar- en beroepstermijnen waren verlopen), geen gebruik maken van de vrijstelling. Enkele stichtingen, waaronder De Stichting Monumenten 6% en de Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO) zijn echter voornemens namens deze kopers een rechtzaak tegen de overheid aan te spannen om op deze wijze alsnog de betaalde overdrachtsbelasting terug te krijgen.

De bezwaar- en beroepstermijnen voor de bezitters van rijksmonumenten zullen veelal zijn verlopen, zie voor een voorbeeld hiervan het rapport 2009/280 van de Nationale ombudsman. De Stichting Monumenten 6% heeft aangegeven daarom een civiele actie te willen voeren (onrechtmatige overheidsdaad). De kans op een succesvolle procedure op dit vlak is volgens Vereniging Eigen Huis moeilijk in te schatten. 

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.