Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Meer invloed gemeente bij achterstallig onderhoud VvE's

Geplaatst op 29 jun 2011 , bijgewerkt 29 jun 2011, 15:15

Dankzij nieuwe wetgeving hebben gemeenten voortaan invloed op de besluitvorming binnen VvE's. Vooral bij appartementsgebouwen die zo slecht zijn ond...

Dankzij nieuwe wetgeving hebben gemeenten voortaan invloed op de besluitvorming binnen VvE's. Vooral bij appartementsgebouwen die zo slecht zijn onderhouden dat ze een gevaar voor de veiligheid of gezondheid vormen, krijgen gemeenten de mogelijkheid om in te grijpen.

Doel van deze nieuwe wetgeving is dat de gemeente bij appartementengebouwen met groot achterstallig onderhoud invloed heeft op de besluitvorming binnen de VvE.

Bevoegdheden en rol gemeente

De kantonrechter kan de gemeente machtigen om onder andere een vergadering van eigenaren bijeen te roepen, de vergadering bij te wonen, daarin het woord te voeren, voorstellen te doen en anderen dan bestuursleden te belasten met de leiding van de vergadering. Verder worden in de Woningwet een aantal nieuwe artikelen opgenomen waarin onder meer is bepaald dat wanneer het appartementengebouw is gelegen in een gebied waarin de leefbaarheid onder druk staat (Vogelaarwijk) het bevoegde gezag een VvE kan verplichten tot het laten opstellen van een onderhoudsplan door een deskundige.

Consequenties voor de praktijk

De nieuwe regels kunnen ervoor zorgen dat ernstig achterstallig onderhoud bij VvE’s tijdig wordt aangepakt. De praktijk zal hierin duidelijkheid moeten geven.

Hoe schudt u een slapende VvE wakker?
Meer over het belang van onderhoud binnen de VvE

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.
Sta ook sterker met bijna 750.000 leden