Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

CBP wil met boetes hard optreden tegen inbrekers op internet

Geplaatst op 02 aug 2011 , bijgewerkt 02 aug 2011, 10:30

Het College bescherming persoonsgegevens (Cbp) wil in het najaar forse boetes uitdelen aan overtreders van de privacyregels. Het ministerie van Just...

Het College bescherming persoonsgegevens (Cbp) wil in het najaar forse boetes uitdelen aan overtreders van de privacyregels. Het ministerie van Justitie is bezig met een wet waarin de bedragen worden vastgelegd. Dat meldde het Algemeen Dagblad maandag. De krant heeft Cbp-voorzitter Jacob Kohnstamm geïnterviewd. Het gaat bijvoorbeeld om particulieren, bedrijven en organisaties die foto's en filmpjes van 'verdachten' op internet zetten. De boete zou al snel 25.000 euro kunnen zijn, aldus Kohnstamm.

Vereniging Eigen Huis wordt veel gebeld door media over de plannen van het Cbp. Toen de vereniging onlangs haar voornemen bekend maakte om inbrekers bekend te maken op haar website, werd zij door het Cbp onmiddellijk op de vingers getikt. Omdat de vereniging het heel belangrijk vindt dat personen niet ten onrechte worden afgebeeld is zij in overleg met het Openbaar Ministerie om te bekijken of samenwerking mogelijk is. “Zorgvuldigheid staat bovenaan maar wij vinden wel dat het belang van de opsporing zwaarder weegt dan de privacy van een inbreker, die de privacy van anderen meedogenloos schendt door hun huizen binnen te dringen", aldus Rob Mulder, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis.

De vereniging vindt dat de boete-plannen van het Cbp op gespannen voet staat met de steeds grotere verantwoordelijkheid die op burgers wordt gelegd om woninginbraken tegen te gaan. Zie over de eigen verantwoordelijkheid ook de recente blog van Rob Mulder.

Vereniging Eigen Huis vindt steun bij regeringspartij CDA. Het CDA ziet niets in het plan om mensen flink te beboeten als zij foto's en filmpjes van inbrekers of overvallers op internet zetten. "Het is de omgekeerde wereld dat de privacy van iemand die jouw huis binnendringt of die een diefstal pleegt in jouw winkel niet geschonden zou mogen worden'', aldus CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Het CDA acht het wetsvoorstel van justitie 'kansloos'. Volgens Van Toorenburg wordt juist de privacy geschonden van diegene die door de inbraak of overval wordt getroffen. Ze vraagt opheldering aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). Inmiddels heeft de PVV ook aangegeven het niet eens te zijn met de plannen van het Cbp.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers