Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Notaris niet nodig bij koopcontract

Geplaatst op 10 jan 2011 , bijgewerkt 10 jan 2011, 13:00

Er zijn geen redenen om huizenkopers verplicht een notaris te laten inschakelen voor het opstellen van een koopcontract. Dat concludeert SEO Economi...

Er zijn geen redenen om huizenkopers verplicht een notaris te laten inschakelen voor het opstellen van een koopcontract. Dat concludeert SEO Economisch Onderzoek, een onderzoeksinstituut gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam, vandaag.

De notariële beroepsorganisatie KNB pleit er al jaren voor dat huizenkopers niet alleen voor de leverings- en hypotheekakte verplicht naar de notaris moeten, maar ook voor de koopakte. Ook het instituut Molengraaff pleitte hier vorig jaar nog voor na onderzoek in opdracht van het Ministerie van Justitie onder met name notarissen. Volgens het SEO is een uitbreiding van zo’n monopolie van het notariaat alleen nodig als de huidige praktijk, waarbij notarissen voor het koopcontract concurreren met makelaars, advocaten en andere adviseurs niet goed werkt. Dat laatste is volgens het SEO echter niet het geval. Vereniging Eigen Huis heeft actief aan het onderzoek van SEO meegewerkt en onderschrijft de conclusie. 

Consequenties van verplichting

Uiteraard kunnen huizen(ver)kopers wel baat hebben bij het inschakelen van de notaris in de koopfase. Hij kan juridisch en fiscaal advies geven en is objectief bij het opstellen van het contract. Wordt inschakeling van de notaris verplicht, dan beperkt dat de koper echter in zijn vrije keuze voor een adviseur om een koopcontract op te laten stellen. Een ander nadeel van de verplichte gang naar de notaris is dat de concurrentie voor de notaris afneemt wat weer kan leiden tot hogere kosten en mindere dienstverlening. Ten slotte kan de verplichte inzet van de notaris de kans vergroten dat hij partij-adviseur wordt bij onroerendgoedtransacties wat zijn onpartijdigheid niet goed zou doen.

Actuele onderwerpen

Vereniging Eigen Huis in de media