Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Aflossingsvrije hypotheken aan banden

Geplaatst op 22 mrt 2011 , bijgewerkt 22 mrt 2011, 08:00

Minister De Jager neemt het voorstel van Vereniging Eigen Huis over om nieuwe aflossingsvrije hypotheken te beperken tot maximaal 50% van de woningw...

Minister De Jager neemt het voorstel van Vereniging Eigen Huis over om nieuwe aflossingsvrije hypotheken te beperken tot maximaal 50% van de woningwaarde. Voor de financiering van het overige deel heeft de koper de keuze tussen een spaar, bankspaar, beleggings of annuïtaire hypotheek. De maatregel gaat waarschijnlijk in augustus dit jaar in.

De minster geeft de voorkeur aan het plan van Vereniging Eigen Huis, waar de banken zich later bij hebben aangesloten, boven het voorstel van de Autoriteit Financiële Markten. De AFM wilde tophypotheken beperken door kopers te verplichten om de ‘kosten koper’ (het meerdere dat wordt geleend boven de waarde van de woning) in 7 jaar af te lossen. Daarmee wordt de koper vooral in de eerste jaren op hoge kosten gejaagd, terwijl het de keuze voor risicovolle aflossingsvrije financieringen juist aanmoedigt.

De nieuwe aflossingsvrije norm geldt nu al voor alle hypotheken die onder Nationale Hypotheek Garantie worden gesloten. Op dit moment wordt 80% van de verkochte woningen met een veilige NHG garantie gefinancierd.

Aflossen of een buffer opbouwen met een (bank)spaarhypotheek maakt eigenwoningbezitters juist weerbaarder in moeilijke tijden. Als de eigenwoningbezitter door onvoorziene omstandigheden gedwongen is om zijn huis voortijdig te verkopen is het risico van een restschuld aanzienlijk kleiner als er in de afgelopen jaren op de hypotheekschuld is afgelost of als daarvoor maandelijks is gespaard.

De vereniging stelt vraagtekens bij het voornemen om de hoogte van een hypotheek te beperken tot 110% van de woningwaarde in plaats van de gebruikelijke 112%. De tot nu toe gebruikte norm stond niet ter discussie. Veel kopers hebben de financiële ruimte nodig om de aankoop, noodzakelijke verbeteringen en verhuizing te kunnen financieren.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.