Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Lopen de energieprijzen flink op?

Geplaatst op 24 mrt 2011 , bijgewerkt 24 mrt 2011, 15:00

Op dit moment stijgen de energieprijzen aanzienlijk op de groothandelsmarkt. Van invloed zijn de ramp in Japan, het stilleggen van de kerncentrales ...

Op dit moment stijgen de energieprijzen aanzienlijk op de groothandelsmarkt. Van invloed zijn de ramp in Japan, het stilleggen van de kerncentrales in Duitsland en de onrust in het Midden-Oosten. Bij langdurige stijging van de groothandelsprijzen is dit op termijn van invloed op uw energienota. In hoeverre in de huidige situatie u de stijging terugziet op uw energienota is de vraag. Energieleveranciers kopen namelijk de energie gespreid voor u in. Dat houdt in dat u bij flinke prijsverlagingen en -verhogingen u dit niet gelijk terugziet op uw rekening. Toch is de kans aanwezig dat de energieprijzen de stijgende lijn op de groothandelsmarkt gaan volgen, helemaal als de problemen in het Midden-Oosten nog langere tijd aanhouden.

Hoeveel effect de huidige prijsstijgingen hebben op de energierekening van consumenten is lastig te zeggen. Wanneer de onrust in het Midden-Oosten afneemt en er voldoende olie verkocht wordt, kunnen de prijzen weer gaan zakken. Dezelfde onduidelijkheid is er over de kerncentrales in Duitsland. Een aantal marktkenners verwacht echter wel dat de nu fors oplopende inkoopprijzen gaan zorgen voor hogere consumentenprijzen. Energiecontracten afgesloten na 1 juli zullen, zoals de situatie er nu uitziet, duurder gaan uitvallen. Hoeveel meer dit zal zijn, kan op dit moment niemand nog inschatten. De mensen die nu een vaste prijs contract hebben, zullen hier gedurende hun contractperiode logischerwijs nog geen last van hebben.

Marktkenner Erik Smith (directeur van het adviesbureau Energy Circle) constateert dat talloze consumenten op de hoge olieprijs reageren door energievergelijkingswebsites te raadplegen. „Jammer dat veel mensen er juist nu voor kiezen over te stappen op de allergoedkoopste aanbiedingen. Die variabele contracten zijn nu het goedkoopst, maar na 1 juli kunnen deze flink duurder uitvallen". Erik Smith adviseert consumenten die vrezen voor hogere gas- en stroomtarieven na 1 juli, ze juist vóór die tijd de prijs vast te zetten. Daarbij maakt de looptijd van zo’n vast contract overigens minder uit.

Het is natuurlijk het overwegen waard, om indien mogelijk nog voor 1 juli 2011 over te stappen op een gunstiger energiecontract. Vereniging Eigen Huis heeft net een nieuwe Collectieve Inkoop Energie opgestart waar consumenten vrijblijvend op in kunnen schrijven t/m 3 april 2011. Hiermee ontvangt u een gunstig energietariefaanbod zonder verplichtingen. Stapt u liever zelfstandig over, kijk dan eens op de prijsvergelijker van Vereniging Eigen Huis.

Collectieve Inkoop Energie
Energieprijzenvergelijker

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers