Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Rentediscriminatie: bestaande klant krijgt geen rentekorting

Geplaatst op 07 apr 2011 , bijgewerkt 07 apr 2011, 12:30

Bestaande klanten betalen nog steeds vaak een hogere hypotheekrente dan nieuwe klanten. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Na het a...

Bestaande klanten betalen nog steeds vaak een hogere hypotheekrente dan nieuwe klanten. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Na het aflopen van de rentevastperiode krijgt de bestaande klant geen rentekorting, die de nieuwe klant wel krijgt. 

De geldverstrekkers zeggen dat ze een evenhoge hypotheekrente aanbieden aan bestaande als aan nieuwe klanten. De zogenoemde renteopslag voor bestaande klanten is er sinds begin 2010 niet meer. Maar uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat er nog steeds sprake is van rentediscriminatie. Want bestaande klanten komen na het aflopen van de eerste rentevastperiode niet in aanmerking voor de kortingen die nieuwe klanten wel krijgen.

Trouwe klant

Vereniging Eigen Huis vindt het belachelijk dat bestaande klanten bij een renteverlenging een hoger rentetarief betalen dan nieuwe klanten, terwijl ze juist beloond zouden moeten worden voor het trouw betalen van hun rentelasten. Bovendien betekenen bestaande klanten een minder hoog risico voor een bank: doordat de waarde van de woning vaak is gestegen en doordat de klant al vermogen heeft opgebouwd.

Verbod

De vereniging wil dat de Nederlandse Vereniging van Banken rentediscriminatie verbiedt in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen. Daarnaast wil de vereniging dat banken de kortingen die zij verstrekken aan nieuwe klanten ook beschikbaar stellen aan bestaande klanten. Weg met die rentediscriminatie! Tot slot moet de NVB in de gedragscode opnemen dat banken minimaal drie maanden vóór het aflopen van de rentevastperiode klanten bericht krijgen.

Lees meer over het onderzoek naar rentediscriminatie.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.