Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Duitse hypotheek afsluiten slechts voor deel Nederlanders mogelijk

Geplaatst op 08 apr 2011 , bijgewerkt 08 apr 2011, 07:00

Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur heeft donderdag 7 april een item uitgezonden over hypotheekrente. Daarin werd ook gesproken over Duitse geldve...

Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur heeft donderdag 7 april een item uitgezonden over hypotheekrente. Daarin werd ook gesproken over Duitse geldverstrekkers, die op de Nederlandse markt actief zijn. Zij bieden lagere rentes dan de Nederlandse concurrenten. Interessant dus. Maar helaas kan slechts een deel van de Nederlanders een hypotheek bij de oosterburen afsluiten.

 

Niet iedereen komt in aanmerking voor een Duitse hypotheek. Hieronder de voorwaarden:

  • U moet aan de grens van Duitsland wonen. De hypotheken worden alleen nog maar voor Nederlandse woningen in grensgebieden afgesloten.
  • De hypotheekverstrekkers werken alleen regionaal. Zo sluit Sparkasse Aachen alleen hypotheken af in Zuid-Limburg.
  • Belangrijk is dat er sprake is van overwaarde bij oversluiten of eigen geld bij aankoop. De Duitse hypotheekverstrekkers gaan vaak maar tot 75% van de marktwaarde. Er zijn uitzonderingen tot 100% van de marktwaarde.
  • De marktwaarde wordt bepaald aan de hand van bestaande Duitse regels. Deze wijken af van ons Nederlandse taxatiesysteem.
  • De hypotheek wordt bijna altijd op basis van annuïteit of bausparen (een soort banksparen) afgesloten, hierdoor heeft u hogere maandlasten dan bij een aflossingsvrije hypotheek.
  • U moet kredietwaardig zijn. De Duitse geldverstrekkers willen geen risico lopen.
  • Het financieren van een Nederlands woning met een Duitse hypotheek is een nogal individuele aangelegenheid, die de bank per geval bekijkt.
  • Het maakt het een stuk makkelijker wanneer u Duits spreekt. U moet namelijk naar Duitsland om deze hypotheek te regelen. Daarnaast zijn alle stukken in het Duits, dus ook de voorwaarden.
  • Wanneer u in een grensgebied woont bij Duitsland kan het de moeite lonen om eens aan te kloppen bij een Duitse bank. Bij Vereniging Eigen Huis is alleen maar de Sparkasse in Aachen bekend.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers