Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Aflossingsvrije hypotheken in de ban?

Geplaatst op 08 apr 2011 , bijgewerkt 08 apr 2011, 11:15

In De Telegraaf van vrijdag 8 april doet scheidend AFM voorzitter Hoogervorst stevige uitspraken over de in zijn ogen gevaarlijke aflossingsvrije hy...

In De Telegraaf van vrijdag 8 april doet scheidend AFM voorzitter Hoogervorst stevige uitspraken over de in zijn ogen gevaarlijke aflossingsvrije hypotheken. Hij vindt dat deze hypotheeksoort helemaal verboden zou moeten worden en dat iedereen met een lopende aflossingsvrije hypotheek naar zijn bank zou moeten gaan om over te stappen naar een hypotheek waar wel voor een gedeelte wordt afgelost.

Geen totaalverbod

Vereniging Eigen Huis sluit zich niet aan bij de oproep van Hoogervorst in het Telegraafartikel. Omdat Hoogervorst op persoonlijke titel spreekt en binnenkort bij de AFM vertrekt, is zijn opvatting geen AFM-beleid. De AFM heeft zich aangesloten bij het voorstel van Vereniging Eigen Huis en de banken om nieuwe aflossingsvrije hypotheken te beperken tot maximaal 50% van de woningwaarde. Over een totaalverbod is nooit gesproken en daar is wat Vereniging Eigen Huis ook geen aanleiding voor.

Betaalbaarheid

Aflossingsvrije hypotheken zijn populair geworden omdat ze de laagst mogelijke maandlasten opleveren. Daardoor konden veel mensen nog net een eigen huis kopen. In veel gevallen is naast de hypotheek een spaar- of beleggingspolis afgesloten waarmee in 30 jaar een bedrag wordt opgebouwd om de schuld gedeeltelijk of grotendeels te kunnen aflossen. Daarnaast wordt gedurende de looptijd de hypotheekschuld door de inflatie (geldontwaarding) relatief kleiner en in diezelfde periode (van 30 jaar) zal de waarde van de woning normaliter toenemen. Dat betekent dat de betaalbaarheid in veel gevallen niet een probleem wordt en dat de kans op een restschuld na verkoop van de woning relatief bescheiden is. Over een lange periode gemeten zijn woningen altijd een waardevaste investering gebleken.

Strengere hypotheekregels

Vereniging Eigen Huis is van mening dat de strengere hypotheekregels, zowel van banken als van de NHG, momenteel al een zeer zware druk leggen op de hypotheekverstrekking en de woningmarkt. De opmerkingen van de heer Hoogervorst creëren nieuwe onrust op een woningmarkt die al ernstig lijdt aan een gebrek aan vertrouwen. De uitspraken zijn in dat opzicht bepaald ongelukkig te noemen.

Eigenwoningbezitters die zich zorgen maken over de betaalbaarheid van hun maandlasten, hun financiële situatie of de toekomstige betaalbaarheid van de eigen woning kunnen volgens Vereniging Eigen Huis het beste in gesprek gaan met hun bank of hypotheekadviseur.

Artikel De Telegraaf

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers