Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Strengere hypotheek gevaar voor woningmarkt'

Geplaatst op 28 apr 2011 , bijgewerkt 28 apr 2011, 10:00

Strengere regels voor hypotheken die het kabinet samen met de Nederlandse banken wil invoeren, vormen een risico voor de woningmarkt. Net als ein...

Strengere regels voor hypotheken die het kabinet samen met de Nederlandse banken wil invoeren, vormen een risico voor de woningmarkt. Net als eind jaren zeventig zouden de prijzen fors kunnen dalen als het kopers moeilijker wordt gemaakt een hypotheek aan te gaan. (Bron: ANP)
 
Dat betoogde Peter Boelhouwer, hoogleraar 'housing systems' aan de TU Delft, woensdag in een hoorzitting in de Tweede Kamer. Aanleiding voor de hoorzitting is een nieuwe gedragscode voor het verstrekken van hypotheken.

Zo mag de hypotheek nog maar voor maximaal de helft van de waarde van de woning aflossingsvrij zijn en mag de lening niet hoger dan 110 procent van de aanschafwaarde zijn.

Boelhouwer stelde dat de regels goed zijn, maar dat met de invoering ervan een paar jaar moet worden gewacht, tot de woningmarkt hersteld is.

Vooral doorstromers op de woningmarkt kunnen volgens hem problemen ondervinden, als ze met een nieuwe hypotheek ineens de helft moeten gaan aflossen.

Hypotheekschuld

Hij werd tegengesproken door Job Swank, divisiedirecteur bij de Nederlandsche Bank. Die stelde dat de totale hypotheekschuld per woningeigenaar nergens in de wereld zo hoog is als Nederland.

Veel kopers beginnen met een negatieve solvabiliteit: hun schuld is bij de koop groter dan de waarde van de woning. Dat leidt volgens Swank tot een instabiele sector en een instabiele economie.

Zorgen

Jan Molenaar van Rabobank Nederland stelde dat de betalingsproblemen in Nederland de laagste in de wereld zijn.

Zorgen heeft hij over het feit dat banken met de nieuwe code steeds minder mogelijkheden hebben om af te wijken en individueel maatwerk te leveren. Diezelfde zorg werd uitgesproken door Michel Ligtlee van de Vereniging Eigen Huis.

Starters

Die voorspelde ook dat starters op de woningmarkt moeilijker een huis kunnen kopen, als ze niet meer dan 110 procent van de waarde mogen lenen.

Swank (DNB) relativeerde dat. Starters kunnen volgens hem nog steeds prima de kosten-koper meefinancieren, alleen niet meer bij de hypotheek geld lenen voor een nieuwe keuken.

Rabobank Nederland verwacht net als DNB een klein prijseffect van de strengere regels. Volgens de vertegenwoordiger van de bank is de restschuld het grootste probleem, als de hypotheekrenteaftrek in 2031 voor de eerste mensen afloopt.

De Kamer debatteert half mei over de nieuwe regels.

Bron: ANP en Nu.nl

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers