Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

'Strengere hypotheek gevaar voor woningmarkt'

Geplaatst op 28 apr 2011 , bijgewerkt 28 apr 2011, 10:00

Strengere regels voor hypotheken die het kabinet samen met de Nederlandse banken wil invoeren, vormen een risico voor de woningmarkt. Net als ein...

Strengere regels voor hypotheken die het kabinet samen met de Nederlandse banken wil invoeren, vormen een risico voor de woningmarkt. Net als eind jaren zeventig zouden de prijzen fors kunnen dalen als het kopers moeilijker wordt gemaakt een hypotheek aan te gaan. (Bron: ANP)
 
Dat betoogde Peter Boelhouwer, hoogleraar 'housing systems' aan de TU Delft, woensdag in een hoorzitting in de Tweede Kamer. Aanleiding voor de hoorzitting is een nieuwe gedragscode voor het verstrekken van hypotheken.

Zo mag de hypotheek nog maar voor maximaal de helft van de waarde van de woning aflossingsvrij zijn en mag de lening niet hoger dan 110 procent van de aanschafwaarde zijn.

Boelhouwer stelde dat de regels goed zijn, maar dat met de invoering ervan een paar jaar moet worden gewacht, tot de woningmarkt hersteld is.

Vooral doorstromers op de woningmarkt kunnen volgens hem problemen ondervinden, als ze met een nieuwe hypotheek ineens de helft moeten gaan aflossen.

Hypotheekschuld

Hij werd tegengesproken door Job Swank, divisiedirecteur bij de Nederlandsche Bank. Die stelde dat de totale hypotheekschuld per woningeigenaar nergens in de wereld zo hoog is als Nederland.

Veel kopers beginnen met een negatieve solvabiliteit: hun schuld is bij de koop groter dan de waarde van de woning. Dat leidt volgens Swank tot een instabiele sector en een instabiele economie.

Zorgen

Jan Molenaar van Rabobank Nederland stelde dat de betalingsproblemen in Nederland de laagste in de wereld zijn.

Zorgen heeft hij over het feit dat banken met de nieuwe code steeds minder mogelijkheden hebben om af te wijken en individueel maatwerk te leveren. Diezelfde zorg werd uitgesproken door Michel Ligtlee van de Vereniging Eigen Huis.

Starters

Die voorspelde ook dat starters op de woningmarkt moeilijker een huis kunnen kopen, als ze niet meer dan 110 procent van de waarde mogen lenen.

Swank (DNB) relativeerde dat. Starters kunnen volgens hem nog steeds prima de kosten-koper meefinancieren, alleen niet meer bij de hypotheek geld lenen voor een nieuwe keuken.

Rabobank Nederland verwacht net als DNB een klein prijseffect van de strengere regels. Volgens de vertegenwoordiger van de bank is de restschuld het grootste probleem, als de hypotheekrenteaftrek in 2031 voor de eerste mensen afloopt.

De Kamer debatteert half mei over de nieuwe regels.

Bron: ANP en Nu.nl

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.