Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

NMa verdenkt handelaren huizenveilingen van kartelafspraken

Geplaatst op 28 apr 2011 , bijgewerkt 28 apr 2011, 12:00

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verdenkt honderden handelaren die op executieveilingen in onroerend goed handelen van het maken van kart...

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verdenkt honderden handelaren die op executieveilingen in onroerend goed handelen van het maken van kartelafspraken. Tegen 15 van hen zijn inmiddels concrete verdenkingen geuit, stappen tegen de overige handelaren volgen later dit jaar.

Op executieveilingen worden onder meer huizen verkocht in opdracht van geldverstrekkers zoals banken, als de eigenaren niet meer aan hun hypotheekverplichtingen kunnen voldoen.

Ondoorzichtig 
Vereniging Eigen Huis is niet verbaasd over de bevindingen van de NMa. De ondoorzichtigheid van executieverkopen is de vereniging al lang een doorn in het oog. Inmiddels is er een aantal ontwikkelingen gaande om de toegankelijkheid en transparantie van executieveilingen voor particulieren te vergroten.

Vereniging Eigen Huis vindt, net als de NMa, dat zo veel mogelijk informatie over de te veilen panden beschikbaar moet zijn. GeĂ¯nteresseerden moeten de mogelijkheid krijgen om het huis vooraf te bezichtigen en te laten keuren. Particulieren moeten door een duidelijk en open veilingsysteem op een eerlijke en heldere manier kunnen meebieden.

Voorkomen 
Vereniging Eigen Huis vindt overigens wel dat alle partijen zich maximaal zouden moeten inspannen om te voorkomen dat het huis op een executieveiling geveild moet worden.

Lees het persbericht van de NMa (pdf)

'Huizen worden drie keer verkocht' (RTL Z)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers