Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Genept door de energieprijsvergelijkers

Geplaatst op 22 jul 2011 , bijgewerkt 22 jul 2011, 07:30

Een aantal dienstverleners werkt samen met energieleveranciers, waardoor de gegeven informatie op vergelijkingswebsite gekleurd kan zijn. De NMa plei...

Een aantal dienstverleners werkt samen met energieleveranciers, waardoor de gegeven informatie op vergelijkingswebsite gekleurd kan zijn. De NMa pleit voor transparantie en duidelijkheid. Prijsvergelijkers die niet geheel neutraal zijn, moeten hierover een vermelding op de website opnemen.

Allesoverbesparen.nl laat op de homepagina weten dat zij als dienstverlener transacties sluiten, maar wel gefinancierd worden door een beperkt aantal energieleveranciers. De consumentenautoriteit zal de websites die zich onterecht voordoen als onafhankelijke prijsvergelijker, scherp in de gaten houden.

Contracten verbeteren

Uit het onderzoek van NMa blijkt dat de communicatie van energieleveranciers naar klanten ook nog te wensen over laat. Het aanbod van de prijsvergelijkingswebsite en het daadwerkelijke contract kennen bijvoorbeeld verschillende benamingen voor dezelfde onderdelen. Sommige overeenkomsten kenmerken zich door de overvloed aan overbodige informatie (tarieven die niet van toepassing zijn), terwijl andere contracten veel te weinig informatie bieden. De NMa vindt dat energieleveranciers de manier van communiceren moet verbeteren.

Voldoende

Welke online prijsvergelijkers scoren volgens de NMa op informatievoorziening, correctheid, onafhankelijkheid, keuzemogelijkheid en duurzaamheid een voldoende?  

  • Gaslicht.com
  • Prizewize.nl
  • Totaalwijzer.nl
  • Energieprijzen.nl
  • Energiewereld.nl

Betrouwbaar en onafhankelijk

De online energieprijzenvergelijker van Vereniging Eigen Huis wordt aangeboden door Gaslicht.com. Het is een onafhankelijke en betrouwbare dienst waarmee u het energiecontract selecteert dat het beste bij uw wensen en woning past. De genoemde bedragen zijn totaalbedragen; dus inclusief levering, transport en belastingen.

Ook kunt u zich aanmelden voor de Collectieve Inkoop Energie (CIE) van Vereniging Eigen Huis. De vereniging is van mening dat een groot deel van de consumenten te veel betaalt voor hun energierekening. Als u zich voor 30 oktober 2011 inschrijft voor CIE, strijden energieleveranciers op 31 oktober in een veiling om het beste aanbod. Hoe meer consumenten meedoen, hoe beter het aanbod. De leverancier met het scherpste tarief wint de veiling. Vanaf 7 november krijgt u een persoonlijk, vrijblijvend aanbod, afgestemd op uw verbruik.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers