Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

‘Accepteer hoge kosten notaris niet’

Geplaatst op 28 jul 2011 , bijgewerkt 28 jul 2011, 15:30

Vereniging Eigen Huis hoort klachten van haar leden over de hoge kosten die notarissen berekenen voor terugvragen van teveel betaalde overdrachtsbel...

Vereniging Eigen Huis hoort klachten van haar leden over de hoge kosten die notarissen berekenen voor terugvragen van teveel betaalde overdrachtsbelasting. Het lijkt erop dat er notarissen zijn die op deze manier willen meeprofiteren van de verlaagde overdrachtsbelasting.
 
Op 1 juli heeft het kabinet, mede op ons aandringen, besloten dat de overdrachtsbelasting, die de koper van een huis betaalt, een jaar lang wordt verlaagd van 6% naar 2%. Een belangrijke maatregel om de ernstig weggezakte woningmarkt er weer bovenop te helpen.
De belastingverlaging werd op 1 juli bekendgemaakt en heeft een terugwerkende kracht naar overdrachten vanaf 15 juni. Omdat het belastingvoordeel toen nog niet bekend was, hebben kopers tussen 15 juni en 1 juli via hun notaris nog 6% overdrachtsbelasting naar de Belastingdienst overgemaakt.

Enkele brief

Om het teveel betaalde belastinggeld terug te krijgen, hoeft de notaris slechts enkele administratieve handelingen te verrichten. De Belastingdienst heeft er al veel aan gedaan om de teruggave snel en makkelijk uit te voeren. De notaris kan zelfs alle verminderingsverzoeken uit deze periode met een enkele brief afhandelen. Voor de consument is het geen optie om de teruggaaf buiten de notaris om zelf te regelen.

Hoge rekening

Vereniging Eigen Huis hoort van leden dat hun notaris voor deze simpele administratieve klus soms vele honderden euro's rekent. De hoogste rekening bedroeg maar liefst 600 euro. Dat is onredelijk veel, vinden wij.
De notaris mag voor de belastingteruggaaf een redelijk tarief rekenen dat in verhouding staat tot de verrichte werkzaamheden en moet het bedrag in elk geval kunnen verklaren. Wat redelijk is, kunnen wij niet noemen. Notaristarieven zijn immers vrijgelaten.

Bezwaar maken

Wij adviseren kopers om bezwaar te maken bij hun notaris als die een rekening van honderden euro’s presenteert voor het regelen van teruggaaf van tussen 15 juni en 1 juli teveel betaalde overdrachtsbelasting. Als dit bezwaar niet tot een redelijk tarief leidt, dan kan de klant een klacht indienen bij de voorzitter van de ‘ring’ waartoe de notaris behoort:

Notaris: stappenplan geschil over de nota.

Vereniging Eigen Huis heeft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) inmiddels op de hoogte gebracht van deze ongewenste praktijken en deze organisatie gevraagd de notarissen tot redelijke tarieven te manen.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers