Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

CBP wil met boetes hard optreden tegen inbrekers op internet

Geplaatst op 02 aug 2011 , bijgewerkt 02 aug 2011, 10:30

Het College bescherming persoonsgegevens (Cbp) wil in het najaar forse boetes uitdelen aan overtreders van de privacyregels. Het ministerie van Just...

Het College bescherming persoonsgegevens (Cbp) wil in het najaar forse boetes uitdelen aan overtreders van de privacyregels. Het ministerie van Justitie is bezig met een wet waarin de bedragen worden vastgelegd. Dat meldde het Algemeen Dagblad maandag. De krant heeft Cbp-voorzitter Jacob Kohnstamm geïnterviewd. Het gaat bijvoorbeeld om particulieren, bedrijven en organisaties die foto's en filmpjes van 'verdachten' op internet zetten. De boete zou al snel 25.000 euro kunnen zijn, aldus Kohnstamm.

Vereniging Eigen Huis wordt veel gebeld door media over de plannen van het Cbp. Toen de vereniging onlangs haar voornemen bekend maakte om inbrekers bekend te maken op haar website, werd zij door het Cbp onmiddellijk op de vingers getikt. Omdat de vereniging het heel belangrijk vindt dat personen niet ten onrechte worden afgebeeld is zij in overleg met het Openbaar Ministerie om te bekijken of samenwerking mogelijk is. “Zorgvuldigheid staat bovenaan maar wij vinden wel dat het belang van de opsporing zwaarder weegt dan de privacy van een inbreker, die de privacy van anderen meedogenloos schendt door hun huizen binnen te dringen", aldus Rob Mulder, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis.

De vereniging vindt dat de boete-plannen van het Cbp op gespannen voet staat met de steeds grotere verantwoordelijkheid die op burgers wordt gelegd om woninginbraken tegen te gaan. Zie over de eigen verantwoordelijkheid ook de recente blog van Rob Mulder.

Vereniging Eigen Huis vindt steun bij regeringspartij CDA. Het CDA ziet niets in het plan om mensen flink te beboeten als zij foto's en filmpjes van inbrekers of overvallers op internet zetten. "Het is de omgekeerde wereld dat de privacy van iemand die jouw huis binnendringt of die een diefstal pleegt in jouw winkel niet geschonden zou mogen worden'', aldus CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Het CDA acht het wetsvoorstel van justitie 'kansloos'. Volgens Van Toorenburg wordt juist de privacy geschonden van diegene die door de inbraak of overval wordt getroffen. Ze vraagt opheldering aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). Inmiddels heeft de PVV ook aangegeven het niet eens te zijn met de plannen van het Cbp.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.