Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Bijna € 5.000,- naar onderhoud en verbetering

Geplaatst op 15 aug 2011 , bijgewerkt 15 aug 2011, 07:00

Eigenwoningbezitters hebben de afgelopen 12 maanden gemiddeld bijna € 3.800,- uitgegeven aan regulier en groot onderhoud van de woning en nog eens €...

Eigenwoningbezitters hebben de afgelopen 12 maanden gemiddeld bijna € 3.800,- uitgegeven aan regulier en groot onderhoud van de woning en nog eens € 1.000,- aan verbeteringen van hun huis. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder eigenwoningbezitters in Nederland.

Vooral in de huidige woningmarkt zijn goed onderhouden huizen, die aan de eisen van de huidige tijd voldoen gemakkelijker te verkopen en daardoor ook waardevaster.
Eigenwoningbezitters gaven in de afgelopen 12 maanden per maand gemiddeld circa € 400,- uit aan onderhoud én verbetering van de woning. Dat is € 4.800,- op jaarbasis.

Regulier onderhoud

Aan regulier onderhoud gaf de Nederlandse eigenwoningbezitter in de afgelopen 12 maanden gemiddeld ruim € 2000,- uit. Denk hierbij aan kleine reparaties en klusjes, zoals tuinonderhoud, onderhoud aan de cv-ketel, kleine dakreparatie en het verhelpen van verstoppingen. Ook het laten schilderen van het huis valt onder de noemer ‘regulier onderhoud’. Wie zijn huis goed wil onderhouden, moet dus rekening houden met de kosten van doorlopend onderhoud. De verschillen kunnen per huis natuurlijk sterk uiteenlopen.

Groot onderhoud

Ook het prijskaartje voor groot onderhoud varieert per huis. Gemiddeld ging in de afgelopen 12 maanden ruim € 1.700,- op aan groot onderhoud, zoals het vervangen van dakbedekking, het plaatsen van een nieuwe keuken of het vervangen van de cv-ketel. Wie jaarlijks dit bedrag reserveert voor dergelijke grote uitgaven, kan eens in de 3 à 4 jaar het huis weer up-to-date maken.

Verbetering

Met goed onderhoud voorkom je dat je huis in waarde daalt. Met verbeteringen kun je waarde toevoegen aan je woning. Bijvoorbeeld door de woning van een uitbouw te voorzien, een dakkapel te plaatsen of door isolatiemaatregelen te nemen. Voor verbeteringen aan de woning betaalden eigenwoningbezitters in de afgelopen 12 maanden gemiddeld zo’n € 1.000,-. Wie ieder jaar dit bedrag opzij zet, kan eens in de circa vijf jaar een groter bedrag uitgeven aan verbetering van de woning. Of dit genoeg is, verschilt per woning. “Bovendien zullen eigenwoningbezitters door de crisis waarschijnlijk minder aan woningverbetering hebben gedaan dan normaal”, licht Bob Maas, woningmarktspecialist van Vereniging Eigen Huis, toe. “Grote kans dus dat de werkelijke kosten hoger uitvallen.”
Isolatiemaatregelen, zoals het isoleren van de woning, zijn soms overigens ook belangrijk voor het waardebehoud van de woning. Maas: “Door de stijgende energiekosten letten huizenkopers steeds meer op de energiezuinigheid van woningen.”

Lees meer in het Woonpeil van augustus 2011

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers