Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Vereniging Eigen Huis: kooprecht voor huurders kan wel!

Geplaatst op 24 aug 2011 , bijgewerkt 24 aug 2011, 08:30

In de woonvisie van het Kabinet staat dat huurders van een corporatiewoning het recht moeten krijgen om die woning tegen een redelijke prijs te kope...

In de woonvisie van het Kabinet staat dat huurders van een corporatiewoning het recht moeten krijgen om die woning tegen een redelijke prijs te kopen (kooprecht). Oud hoogleraar Hugo Priemus noemt de invoering van een kooprecht in de Volkskrant van 17 augustus jl. een bizar en onhaalbaar plan. Vereniging Eigen Huis heeft een hele andere mening.

Priemus stelt in de Volkskrant dat het “juridisch onmogelijk is om bezit van een particuliere organisatie (woningcorporatie dus red) zonder een wettelijke grondslag en zonder een toereikende compensatie te onteigenen.” Vereniging Eigen Huis heeft op 22 augustus hierop gereageerd in dezelfde krant. Sophie Welschen, jurist bij Vereniging Eigen Huis, zegt in deze editie van de krant: "Dat woningen die in het bezit zijn van private organisaties niet zomaar door de staat kunnen worden onteigend, is juist: niet 'zomaar'. Wél als de overheid met de plannen in die richting een gerechtvaardigd algemeen belang nastreeft en het in te zetten middel proportioneel is, wat bijvoorbeeld kan inhouden dat de verhuurders schadeloos worden gesteld voor eventuele verliezen die zij door het overheidsbeleid zouden lijden."
 
Vereniging Eigen Huis erkent dat het invoeren van een kooprecht niet makkelijk zal zijn. Er moet nog goed nagedacht worden over de voorwaarden om een kooprecht niet alleen juridisch houdbaar te maken maar ook om te bereiken dat invoering daarvan verantwoord is en de gewenste positieve effecten heeft op de woningmarkt. De discussie hierover mag in ieder geval niet op voorhand gesmoord worden met de stelling dat het juridisch niet mogelijk zou zijn.

Lees ook de blog van Rob Mulder, directeur Strategie & Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis, over dit onderwerp.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers