Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Drinkwatertarieven kunstmatig hoog

Geplaatst op 30 aug 2011 , bijgewerkt 30 aug 2011, 13:30

Waterbedrijven houden de tarieven voor drinkwater kunstmatig hoog. Dat stellen Vereniging Eigen Huis, Consumentenbond en de VEMW, de belangenbeharti...

Waterbedrijven houden de tarieven voor drinkwater kunstmatig hoog. Dat stellen Vereniging Eigen Huis, Consumentenbond en de VEMW, de belangenbehartiger voor zakelijke waterverbruikers. De organisaties roepen de politiek op strenger toezicht te houden.

Volgens de belangenbehartigers mogen de waterbedrijven te veel winst maken. Dat is niet nodig. De waterbedrijven hebben namelijk weinig reserves nodig, omdat de bedrijfsrisico’s laag zijn. Waterbedrijven zijn monopolisten en dat zorgt ervoor dat er weinig prikkels zijn om de kosten laag te houden.

Gebonden

"In de energiemarkt kun je makkelijk overstappen naar een andere leverancier die lagere tarieven hanteert, maar met drinkwater is dat niet zo”, aldus Steven Wayenberg, beleidsmedewerker bij Vereniging Eigen Huis. “Je bent altijd gebonden aan het lokale drinkwaterbedrijf. De consument moet voor deze enorm sterke monopoliepositie beschermd worden." Want een gebruiker betaalt nu te veel voor leidingwater. Uit schattingen blijkt dat er tientallen procenten te veel wordt betaald. Hoeveel precies is niet bekend, omdat de sector niet transparant is over hoe de tarieven worden opgebouwd.

Plafond

Binnenkort stelt het ministerie van Infrastructuur en Milieu voor het eerst een plafond vast voor de winsten die drinkwaterbedrijven mogen maken. Maar volgens onderzoek is dat plafond disproportioneel hoog. De drie belangenbehartigers concluderen dat de overheid niet kritisch genoeg is en roepen op om beter toezicht te houden. De Nederlandse Mededingingsautoriteit zou hierin een rol moeten gaan spelen, net als zij doet in de energiemarkt.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers