Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Orde van advocaten start actie tegen verhoging griffierecht

Geplaatst op 08 sep 2011 , bijgewerkt 08 sep 2011, 08:00

De orde van advocaten is een actie gestart tegen de verhoging van de griffierechten genaamd “Recht voor iedereen”. Vereniging Eigen Huis heeft sympa...

De orde van advocaten is een actie gestart tegen de verhoging van de griffierechten genaamd “Recht voor iedereen”. Vereniging Eigen Huis heeft sympathie voor deze actie.

Het kabinet heeft voorgesteld de griffierechten fors te verhogen. Bovendien moet in een aantal gevallen niet alleen de eisende partij, maar ook de gedaagde partij griffierecht gaan betalen. Hierdoor zal het in veel gevallen onbetaalbaar worden om in beroep te gaan. In feite blokkeert het kabinet op deze manier voor veel mensen de toegang tot de rechter.

Petitie

Als u ook wilt protesteren tegen de voorgestelde forse verhogingen van het griffierecht die door het kabinet zijn voorgesteld, kunt u via de website van de orde van advocaten een petitie ondertekenen. Deze petitie wordt dan op 14 september aangeboden aan Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Op die dag is er een manifestatie tegen de verhoging van het griffierecht.

Wat zijn griffierechten ?

U betaalt griffierechten als u in beroep gaat tegen een uitspraak van de overheid of als u een geschil hebt met een particulier, zoals uw buurman. Zo kunt u tegen de overheid in beroep gaan als u het niet eens bent met een uitspraak op een bezwaarschrift tegen de WOZ-beschikking, de aanslag inkomstenbelasting of tegen een geweigerde bouwvergunning. Als u een proces start omdat u een geschil hebt met uw buurman over de erfafscheiding bent u eveneens griffierecht verschuldigd. Als u de zaak wint, kunt u vaak wel de griffierechten (gedeeltelijk) terug krijgen.

Lees meer over de actie en het ondertekenen van de petitie

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers