Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Criteria vastgesteld voor erfpachtcontracten

Geplaatst op 06 okt 2011 , bijgewerkt 06 okt 2011, 14:00

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft vijf hypotheekcriteria bekendgemaakt voor woningen op particulier erfpacht. Vereniging Eigen Huis p...

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft vijf hypotheekcriteria bekendgemaakt voor woningen op particulier erfpacht. Vereniging Eigen Huis pleit ervoor dat deze normen worden verankerd in een erfpachtwet.

Eigenwoningbezitters met een particulier erfpachtcontract kunnen hun huis vaak moeilijk verkopen. Banken zijn sinds vorig jaar zeer terughoudend om hierop nieuwe hypotheken aan een volgende eigenaar te verstrekken. Als nieuwe erfpachtcontracten voldoen aan de vijf criteria van de NVB, zijn de banken weer bereid een financiering te verstrekken.

Door de criteria gaan over bijvoorbeeld de looptijd van het erfpachtcontract, de verwachte lastenontwikkeling of de eenzijdige wijziging ervan. Naast de NVB hebben ook Vereniging Eigen Huis, makelaars, het notariaat, erfpachters en erfverpachters meegewerkt aan de nieuwe normen.

Toetsing

Kopers en verkopers van erfpachtrechten krijgen door toetsing van een deskundige, onder wie een notaris, duidelijkheid over de financiering van een woning. Vereniging Eigen Huis vindt dat banken hun klanten vooral en kosteloos moeten mededelen of hun erfpachtcontract voldoet aan de criteria.

Alle betrokken partijen zijn het erover eens dat erfpachters moeten worden beschermd tegen onaanvaardbare voorwaarden. Vereniging Eigen Huis vreest echter dat veel erfverpachters niet vrijwillig de vijf criteria opnemen in hun contracten, waardoor een koper mogelijk geen hypotheek krijgt. De belangenorganisatie voor eigenwoningbezitters ziet de regels als een goed begin.

Lees meer: Dossier erfpacht.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers