Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Eigenwoningbezitters moeten hypotheek controleren

Geplaatst op 06 okt 2011 , bijgewerkt 06 okt 2011, 22:00

Door de crisis op de woningmarkt staan steeds meer aflossingsvrije tophypotheken ‘onder water’. Dat betekent dat de woningwaarde lager is dan de hyp...

Door de crisis op de woningmarkt staan steeds meer aflossingsvrije tophypotheken ‘onder water’. Dat betekent dat de woningwaarde lager is dan de hypotheek. Geldverstrekkers kunnen hun klanten aansporen alsnog af te lossen. Vereniging Eigen Huis raadt eigenwoningbezitters daarom aan hun hypotheek onder de loep te nemen.

Volgens ons is het in het belang van de eigenwoningbezitters om zelf na te gaan of zij mogelijk in betalingsproblemen komen. Zij moeten weten hoe hoog de hypotheek is, hoe deze is opgebouwd en wat de waarde van de woning is. Als de hypotheek de woningwaarde overschrijdt, is het verstandig alsnog af te lossen of te sparen voor aflossing op termijn.

De dalende woningprijzen zorgen ervoor dat de executiewaarde van huizen afneemt. Vooral eigenwoningbezitters met een aflossingsvrije hypotheek of een beleggingshypotheek kunnen bij verkoop met een aanzienlijke restschuld worden geconfronteerd. Veel banken willen dit risico afdekken door eigenwoningbezitters met een dergelijke hypotheek toch te laten aflossen. Doen banken dit niet, dan moeten zij hun hypotheekportefeuille afwaarderen of worden zij mogelijk in een hogere risicocategorie geplaatst.

Sinds 2010 sluiten banken geen volledig aflossingsvrije hypotheken meer af. De geldverstrekkers spraken onderling af dat minimaal de helft van de hypotheek moet worden afbetaald.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers