Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Winst op drinkwater moet naar consument'

Geplaatst op 26 okt 2011 , bijgewerkt 26 okt 2011, 13:30

Staatssecretaris Atsma van Milieu heeft voorstellen gedaan die grenzen stellen aan de winstuitkering aan aandeelhouders en het eigen vermogen van dr...

Staatssecretaris Atsma van Milieu heeft voorstellen gedaan die grenzen stellen aan de winstuitkering aan aandeelhouders en het eigen vermogen van drinkwaterbedrijven. Dat was hard nodig om consumenten niet meer dan nodig te laten betalen voor drinkwater, maar de staatssecretaris heeft zijn grenzen nog steeds te ruim gesteld.

Volgens de voorstellen van Atsma mag de winst die drinkwaterbedrijven maken niet meer automatisch worden uitgekeerd aan de aandeelhouders, waaronder gemeenten en provincies. Drinkwaterbedrijven hielden hun tarieven kunstmatig hoog en hadden in 2010 een eigen vermogen van maar liefst € 1,8 miljard. Volstrekt onnodig voor organisaties die, als monopolist in hun leveringsgebied, nauwelijks risico's voor hun bedrijfsvoering kennen.

De voorstellen van Atsma klinken dus goed, maar zijn nog steeds volstrekt onvoldoende om serieus verandering in de situatie te brengen. VEMW, de belangenbehartiger voor zakelijke energie- en watergebruikers, Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond vinden dat de staatssecretaris niet kritisch genoeg is met haar toezicht op de drinkwaterbedrijven. Ze hebben daarom eerder deze week de Tweede Kamer opgeroepen de staatssecretaris te bewegen het plafond voor de winstuitkering aan aandeelhouders en het eigen vermogen van drinkwaterbedrijven naar beneden bij te stellen, zodat daadwerkelijk ruimte ontstaat voor lagere drinkwatertarieven voor consumenten.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers