Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

'Winst op drinkwater moet naar consument'

Geplaatst op 26 okt 2011 , bijgewerkt 26 okt 2011, 13:30

Staatssecretaris Atsma van Milieu heeft voorstellen gedaan die grenzen stellen aan de winstuitkering aan aandeelhouders en het eigen vermogen van dr...

Staatssecretaris Atsma van Milieu heeft voorstellen gedaan die grenzen stellen aan de winstuitkering aan aandeelhouders en het eigen vermogen van drinkwaterbedrijven. Dat was hard nodig om consumenten niet meer dan nodig te laten betalen voor drinkwater, maar de staatssecretaris heeft zijn grenzen nog steeds te ruim gesteld.

Volgens de voorstellen van Atsma mag de winst die drinkwaterbedrijven maken niet meer automatisch worden uitgekeerd aan de aandeelhouders, waaronder gemeenten en provincies. Drinkwaterbedrijven hielden hun tarieven kunstmatig hoog en hadden in 2010 een eigen vermogen van maar liefst € 1,8 miljard. Volstrekt onnodig voor organisaties die, als monopolist in hun leveringsgebied, nauwelijks risico's voor hun bedrijfsvoering kennen.

De voorstellen van Atsma klinken dus goed, maar zijn nog steeds volstrekt onvoldoende om serieus verandering in de situatie te brengen. VEMW, de belangenbehartiger voor zakelijke energie- en watergebruikers, Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond vinden dat de staatssecretaris niet kritisch genoeg is met haar toezicht op de drinkwaterbedrijven. Ze hebben daarom eerder deze week de Tweede Kamer opgeroepen de staatssecretaris te bewegen het plafond voor de winstuitkering aan aandeelhouders en het eigen vermogen van drinkwaterbedrijven naar beneden bij te stellen, zodat daadwerkelijk ruimte ontstaat voor lagere drinkwatertarieven voor consumenten.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.