Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Kabinet past griffierechten aan na kritiek

Geplaatst op 01 nov 2011 , bijgewerkt 01 nov 2011, 15:30

Het kabinet heeft zijn voorstel om de griffierechten fors te verhogen aangepast. Dit na felle kritiek van onder andere de Orde van Advocaten. Vereni...

Het kabinet heeft zijn voorstel om de griffierechten fors te verhogen aangepast. Dit na felle kritiek van onder andere de Orde van Advocaten. Vereniging Eigen Huis ondersteunde de kritiek van de orde.

U betaalt griffierechten als u in beroep gaat tegen een uitspraak van de overheid, bijvoorbeeld een uitspraak op uw bezwaarschrift tegen uw WOZ-beschikking. Of als u een proces start na onenigheid met een particulier, bijvoorbeeld uw buurman. Door het oude voorstel zou voor veel mensen de gang naar de rechter onbetaalbaar worden.

Wat gaat het kosten?

Met het nieuwe voorstel is een burger straks voor bestuurszaken € 400,- kwijt. Onder bestuurszaken vallen geschillen met de overheid. In de oude plannen was er nog sprake van € 500,-. Het kabinet heeft ook besloten dat burgers bij hoger beroep geen griffierechten moeten betalen.
Bij de kantonrechter komt er in handelszaken tot € 500,- en familiezaken voor mensen zonder vermogen een minimumtarief van € 125,-. Het standaardtarief voor familiezaken bij de rechtbank bedraagt € 500,- en geldt voor hogere inkomens.

Volgend jaar zomer

De maatregelen gaan zoals het er nu naar uitziet volgend jaar zomer in. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) is ervan overtuigd dat het recht zo voor iedereen toegankelijk blijft.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers