Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Reactie hypotheekplan DNB

Geplaatst op 04 nov 2011 , bijgewerkt 04 nov 2011, 14:43

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), wil dat het Kabinet zo snel mogelijk de aftrek van de hypotheekrente aanpakt. Volgens Knot vo...

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), wil dat het Kabinet zo snel mogelijk de aftrek van de hypotheekrente aanpakt. Volgens Knot vormt de grote hypotheekschuld van Nederlandse eigenwoningbezitters een belangrijk risico voor het financiële systeem.

Belangrijkste doel van het plan voor afbouw van de hypotheekrenteaftrek is het managen van risico’s bij banken. Dit gaat echter ten koste van de woningmarkt. Maar in het licht van zijn taken en verantwoordelijkheden is de zorg van de bankpresident begrijpelijk.

Wat wil DNB?

DNB wil het voordeel van de renteaftrek voor eigenwoningbezitters elk jaar verminderen zonder hen te dwingen om af te lossen. Geleidelijke beperking van de renteaftrek verkleint de prikkel om een hoge schuld aan te houden. Aflossen is dan voordeliger, volgens DNB. Het voorstel ontziet ook spaarhypotheken niet. Ook hier wordt de renteaftrek ieder jaar minder, waardoor geleidelijk aflossen voordeliger wordt dan sparen voor een eenmalige aflossing aan het eind van het hypotheekcontract. Het plan gaat daarmee verder dan de jongste beperking van de aflossingsvrije hypotheek die in augustus van kracht werd. Knot benadrukte dat DNB de regels uiteindelijk niet maakt, maar dat die beslissing aan de politiek is.

Minder hypotheek, meer eigen geld

DNB stelt ook voor dat huizenkopers voortaan minder kunnen lenen voor een eigen huis. De koper zal dus altijd over eigen geld moeten beschikken om de koopprijs plus de onvermijdelijke extra kosten te kunnen betalen. Het zou dan niet meer mogelijk zijn om de aankoop van een woning helemaal met een hypotheek te financieren.

Reactie Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis vindt het moment slecht gekozen om nu de regering te adviseren de renteaftrek te beperken. Consumenten zijn onzeker over hun financiële situatie en de mogelijke gevolgen van de Europese schuldencrisis zijn voor niemand te overzien. De woningmarkt staat er beroerd voor en wordt door deze uitspraak verder in de verkeerde richting geduwd. Als kopers hierdoor nog terughoudender worden, komen zowel de woningverkopen als de huizenprijzen en de positie van banken verder onder druk te staan.

Ook Het kabinet benadrukt dat de wankele woningmarkt er niet bij gebaat is als de discussie over de hypotheekrenteaftrek steeds opnieuw wordt gestart.

Als de President van de Nederlandse Bank eigenwoningbezitters had opgeroepen om extra te gaan aflossen op de hypotheek en dit aantrekkelijk gemaakt zou worden door de overheid zou dit op dit moment effectiever zijn geweest en was de nu ontstane onrust op de woningmarkt voorkomen, vindt Vereniging Eigen Huis.

Vereniging Eigen Huis wil benadrukken dat er een allesomvattend plan voor de woningmarkt (huur en koop, vraag en aanbod) moet komen, waarachter zowel een brede maatschappelijke coalitie als een brede politieke meerderheid zich kan scharen. De vereniging heeft hiervoor in maart 2010 al een voorstel gedaan. Alleen op deze wijze kunnen fundamentele problemen worden aangepakt en kan het consumentenvertrouwen gedurende vele jaren zekerheid en stabiliteit krijgen. Geïsoleerde maatregelen, zonder de basis van een alomvattend plan, wakkeren de onzekerheid daarentegen alleen maar verder aan.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers