Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Red de starterslening

Geplaatst op 10 nov 2011 , bijgewerkt 10 nov 2011, 11:35

De Rijksoverheid moet de zieltogende startersleningen een nieuwe, eenmalige impuls van 40 mln euro geven. Dat is nodig om starters weer mogelij...

De Rijksoverheid moet de zieltogende startersleningen een nieuwe, eenmalige impuls van 40 mln euro geven. Dat is nodig om starters weer mogelijkheden te geven een eigen huis te kopen en daarmee de woningmarkt in beweging te houden.

De stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) heeft gisteren een brandbrief met deze boodschap gestuurd naar de Tweede Kamer, mede ondertekend door onder meer Vereniging Eigen Huis.

Minder projecten

De starterslening helpt starters op de woningmarkt om een woning te kopen die net iets verder reikt dan hun financiële kapstok op het moment van aankoop. Die hulp is geen cadeautje maar moet worden terugbetaald aan het Rijk en de gemeente. Nu het Rijk niet langer investeert in de startersleningen (die starters kunnen krijgen voor woningen binnen bepaalde projecten), haken ook de gemeenten langzamerhand af. Er zijn nu landelijk nog 160 deelnemende gemeenten, dat waren er 252.

Lening nog steeds nodig

Starters lijken op het eerste gezicht nu ook meer mogelijkheden te hebben, door de dalende huizenprijzen en de (tijdelijke) verlaging van de overdrachtsbelasting. Daar staan echter scherpere regels voor hypotheekverstrekking (GHF) tegenover. Per saldo heeft de starter de starterslening nog net zo hard nodig als in het verleden.

Brandbrief van de SVn aan de Tweede Kamer, woensdag 9 november 2011 (pdf)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers