Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Onderzoeksbureau overdrijft probleemhypotheken

Geplaatst op 16 nov 2011 , bijgewerkt 16 nov 2011, 14:12

Volgens onderzoeksbureau Dynamic Credit dreigen de komende jaren honderdduizenden gezinnen in financiële problemen te komen als hun gunstige hypothe...

Volgens onderzoeksbureau Dynamic Credit dreigen de komende jaren honderdduizenden gezinnen in financiële problemen te komen als hun gunstige hypotheekrente afloopt en ze tegelijkertijd te maken krijgen met de gevolgen van allerlei bezuinigingen. Vereniging Eigen Huis onderkent dit probleem, maar meent dat Dynamic Credit de omvang ervan nogal overdrijft.

Dynamic Credit stelt dat vooral lagere inkomens worden geraakt door een hogere hypotheekrente.  "Betalingsachterstanden zullen in 2012 oplopen, dat kan haast niet anders", zei directeur Tonko Gast  in Nieuwsuur gisteravond. Hij gaat uit van 300.000 gezinnen die geen enkele rek in hun financiën hebben.

Stijging hypotheeklasten

In de jaren 2005 tot 2007 zijn veel hypotheken afgesloten met een rentevaste periode van zes jaar. De rente was toen met gemiddeld 3,5% erg laag. Door het omzeilen van de hogere toetsrente bij de gebruikelijke vijfjaars rentevaste periode kon toen meer worden geleend. Huishoudens die nu, na zes jaar, voor een verlenging van hun renteperiode staan, gaan gemiddeld 1 procentpunt rente meer betalen. Dit betekent dat de hypotheeklasten voor een gemiddelde hypotheek van 250.000 euro met 200 euro bruto per maand kunnen stijgen.

Niet te controleren uitkomsten

Dynamic Credit geeft de resultaten van haar onderzoek niet vrij, heel ongebruikelijk. Vereniging Eigen Huis kan daardoor de uitkomsten niet controleren, maar het aantal van 300.000 probleemhypotheken lijkt ons in de huidige omstandigheden flink overdreven. De hypotheekrente is wel iets opgelopen maar is nog steeds relatief laag. In veel huishoudens is het (gezamenlijk) inkomen in de afgelopen zes jaar bovendien toegenomen.  Wel zal het aantal betalingsproblemen verder toenemen als de werkloosheid of de hypotheekrente omhoog gaan.

Artikel en video Nieuwsuur, dinsdag 15 november 2011

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.