Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Overgangsregeling in erfbelasting

Geplaatst op 17 nov 2011 , bijgewerkt 17 nov 2011, 15:30

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft aangegeven met een overgangsregeling te komen voor een ongewenste situatie in de erfbelasting. Het gaat...

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft aangegeven met een overgangsregeling te komen voor een ongewenste situatie in de erfbelasting. Het gaat om de situatie dat ouders hun woning hebben verkocht aan hun kinderen, maar er zelf op grond van een vruchtgebruik in zijn blijven wonen.

In het verleden was op grond van een regeling de waardestijging tussen het moment van verkoop van de woning aan de kinderen en het moment van overlijden van (één van) de ouder(s) onbelast voor de erfbelasting. Bij de wetswijzing van de Successiewet in 2010 is deze regeling komen te vervallen. Dat betekende dat kinderen bij het overlijden van de ouder(s) zouden worden geconfronteerd met een fors hoger bedrag aan erfbelasting dan waar zij oorspronkelijk vanuit waren gegaan.

Na vragen van tweede kamerleden Omtzigt en Ormel (CDA) heeft de staatssecretaris toegezegd met een overgangsregeling te komen. Deze overgangsregeling zal via een besluit worden gepubliceerd. De overgangsregeling houdt in dat de waardestijgingen van de betreffende woningen die zich tussen het moment van verkoop aan de kinderen en 1 januari 2010 hebben voorgedaan, onbelast blijft. De waardeontwikkeling na 1 januari 2010 wordt dus wel in de heffing van de erfbelasting betrokken.

Vereniging Eigen Huis heeft al eerder bij de staatssecretaris aangedrongen op een overgangsregeling voor deze groep en is dus verheugd over deze maatregel.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.