Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Overgangsregeling in erfbelasting

Geplaatst op 17 nov 2011 , bijgewerkt 17 nov 2011, 15:30

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft aangegeven met een overgangsregeling te komen voor een ongewenste situatie in de erfbelasting. Het gaat...

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft aangegeven met een overgangsregeling te komen voor een ongewenste situatie in de erfbelasting. Het gaat om de situatie dat ouders hun woning hebben verkocht aan hun kinderen, maar er zelf op grond van een vruchtgebruik in zijn blijven wonen.

In het verleden was op grond van een regeling de waardestijging tussen het moment van verkoop van de woning aan de kinderen en het moment van overlijden van (één van) de ouder(s) onbelast voor de erfbelasting. Bij de wetswijzing van de Successiewet in 2010 is deze regeling komen te vervallen. Dat betekende dat kinderen bij het overlijden van de ouder(s) zouden worden geconfronteerd met een fors hoger bedrag aan erfbelasting dan waar zij oorspronkelijk vanuit waren gegaan.

Na vragen van tweede kamerleden Omtzigt en Ormel (CDA) heeft de staatssecretaris toegezegd met een overgangsregeling te komen. Deze overgangsregeling zal via een besluit worden gepubliceerd. De overgangsregeling houdt in dat de waardestijgingen van de betreffende woningen die zich tussen het moment van verkoop aan de kinderen en 1 januari 2010 hebben voorgedaan, onbelast blijft. De waardeontwikkeling na 1 januari 2010 wordt dus wel in de heffing van de erfbelasting betrokken.

Vereniging Eigen Huis heeft al eerder bij de staatssecretaris aangedrongen op een overgangsregeling voor deze groep en is dus verheugd over deze maatregel.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers