Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Tweede Kamer wil inschrijvingsplicht VvE’s afschaffen

Geplaatst op 29 nov 2011 , bijgewerkt 29 nov 2011, 14:30

Deze week heeft de Tweede Kamer besloten om de verplichte inschrijving van Verenigingen van Eigenaren (VvE) in het register van de Kamer van Koophan...

Deze week heeft de Tweede Kamer besloten om de verplichte inschrijving van Verenigingen van Eigenaren (VvE) in het register van de Kamer van Koophandel af te schaffen.

Sinds de introductie van deze verplichting in 2008 heeft Vereniging Eigen Huis er al op gewezen dat het vooral voor kleine VvE’s vaak niet te doen is om de inschrijving voor elkaar te krijgen. Voor inschrijving is een bestuurder nodig en bij kleine VvE’s is die er vaak niet. Verder is er bij een VvE van twee appartementen al snel geen meerderheid te vinden om de inschrijving te bekrachtigen. Bijvoorbeeld op het moment dat er één tegenstem of een stakende stem is. Een langdurig en complex juridisch traject is dan vervolgens nodig om de inschrijving toch voor elkaar te krijgen.

Vereniging Eigen Huis ziet het belang van actieve VvE’s die hun zaken goed op orde hebben. Maar het nut van een inschrijving van met name kleine VvE’s is twijfelachtig.

Update 7 december 2011:
Inmiddels heeft minister Verhagen op 5 december gereageerd op de motie van de Tweede Kamer. De minister heeft sympathie voor de plannen om de inschrijfplicht van VvE’s in het handelsregister af te schaffen. Deze verplichte inschrijving vloeit voort uit de Handelsregisterwet en die wet zal binnenkort geëvalueerd worden. Eind juni 2012 zal de evaluatie gereed zijn en pas dan zal er definitief duidelijkheid zijn of de inschrijfplicht daadwerkelijk wordt afgeschaft.

Voor de kleine VvE’s die nu bij de inschrijving op veel moeilijkheden stuiten, kunnen wij ons voorstellen dat zij de inschrijving uitstellen totdat de uitslag van de evaluatie bekend is.

Lees hier de brief die wij op 5 februari 2010 aan de Tweede Kamer stuurden
Lees hier de motie van de Tweede Kamer
Lees hier het antwoord van de minister op de motie van de Tweede Kamer

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.