Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Erfpacht op de schop?

Geplaatst op 08 dec 2011 , bijgewerkt 08 dec 2011, 11:00

De VVD wil een einde maken aan de erfpacht in de oude binnensteden. Kamerlid Betty de Boer vindt dat eigenwoningbezitters de grond die ze pachten vo...

De VVD wil een einde maken aan de erfpacht in de oude binnensteden. Kamerlid Betty de Boer vindt dat eigenwoningbezitters de grond die ze pachten voor een schappelijke prijs moeten kunnen kopen van de gemeente.

Volgens de VVD is erfpacht nu een melkkoe voor gemeentes en zadelt het  eigenwoningbezitters op met extra hoge maandlasten. Amsterdam verdient bijvoorbeeld jaarlijks 50 miljoen euro aan erfpacht.

Recht om de grond te kopen

De VVD wil dat minister Donner van Binnenlandse Zaken het recht op kopen van de grond wettelijk vastlegt. Eigenwoningbezitters moeten de grond voor een marktconforme prijs kunnen kopen. Zijn ze daar niet toe in staat en blijven ze dus erfpacht betalen, dan wil de VVD dat het bedrag voor erfpacht niet eenzijdig verhoogd mag worden.

Voorstel Erfpachtwet Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis is het helemaal eens met het pleidooi van de VVD en strijdt hier al jaren voor. Gisteren, 7 december, pleitte de vereniging nog voor een Erfpachtwet waarmee consumentvriendelijke rechten voor erfpachters kunnen worden afgedwongen. Het kooprecht zou een prima toevoeging zijn op de Erfpachtwet.

Vanmiddag behandelt de Tweede Kamer het erfpachtvoorstel. Vereniging Eigen Huis houdt de ontwikkelingen nauw in de gaten.

Bron: Telegraaf

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers