Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

NMa beboet huizenhandelkartel

Geplaatst op 15 dec 2011 , bijgewerkt 15 dec 2011, 15:04

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) straft veertien huizenhandelaren die bij woningveilingen onderling prijsafspraken maakten. Het kart...

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) straft veertien huizenhandelaren die bij woningveilingen onderling prijsafspraken maakten. Het kartel krijgt een boete van in totaal € 6,3 miljoen.

Eigenwoningbezitters die hun huis gedwongen moesten veilen, zijn volgens de NMa jarenlang benadeeld door het kartel. De prijzen op executieveilingen werden door de handelaren kunstmatig laag gehouden om tijdens een 'heimelijke naveiling' alsnog flink aan de huizen te verdienen. De handelaren weerden buitenstaanders of probeerden hen al dan niet via intimidatie bij het kartel te betrekken.

De kartelafspraken vonden plaats tussen juni 2000 en november 2009 op executieveilingen in heel Nederland. Sommige malafide handelaren waren persoonlijk betrokken bij meer dan 1100 veilingen. De NMa vermoedt prijsafspraken bij nog 42 andere huizenhandelaren, maar dat onderzoek loopt nog.

Wetsvoorstel

Naast het ingrijpen van de mededingingswaakhond ligt nu een wetsvoorstel bij de Raad van State om executieveilingen van woningen transparanter en toegankelijker te maken voor particulieren. De kern van het voorstel is dat deze veilingen ook online kunnen plaatsvinden, met bepaalde zekerheden voor de koper, zoals een bezichtiging vooraf. Wanneer de wet in werking treedt, is nog niet bekend.

"Wij zijn tevreden over de intentie van het wetsvoorstel", zegt Rob Mulder, directeur Strategie en Belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. "Het biedt kopers de kans via internet deel te nemen aan huizenveilingen. Verkopers kunnen op deze manier een reële prijs voor hun woningen krijgen, zonder dat de winst in de zakken van handelaren verdwijnt."

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers