Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

NMa beboet huizenhandelkartel

Geplaatst op 15 dec 2011 , bijgewerkt 15 dec 2011, 15:04

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) straft veertien huizenhandelaren die bij woningveilingen onderling prijsafspraken maakten. Het kart...

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) straft veertien huizenhandelaren die bij woningveilingen onderling prijsafspraken maakten. Het kartel krijgt een boete van in totaal € 6,3 miljoen.

Eigenwoningbezitters die hun huis gedwongen moesten veilen, zijn volgens de NMa jarenlang benadeeld door het kartel. De prijzen op executieveilingen werden door de handelaren kunstmatig laag gehouden om tijdens een 'heimelijke naveiling' alsnog flink aan de huizen te verdienen. De handelaren weerden buitenstaanders of probeerden hen al dan niet via intimidatie bij het kartel te betrekken.

De kartelafspraken vonden plaats tussen juni 2000 en november 2009 op executieveilingen in heel Nederland. Sommige malafide handelaren waren persoonlijk betrokken bij meer dan 1100 veilingen. De NMa vermoedt prijsafspraken bij nog 42 andere huizenhandelaren, maar dat onderzoek loopt nog.

Wetsvoorstel

Naast het ingrijpen van de mededingingswaakhond ligt nu een wetsvoorstel bij de Raad van State om executieveilingen van woningen transparanter en toegankelijker te maken voor particulieren. De kern van het voorstel is dat deze veilingen ook online kunnen plaatsvinden, met bepaalde zekerheden voor de koper, zoals een bezichtiging vooraf. Wanneer de wet in werking treedt, is nog niet bekend.

"Wij zijn tevreden over de intentie van het wetsvoorstel", zegt Rob Mulder, directeur Strategie en Belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. "Het biedt kopers de kans via internet deel te nemen aan huizenveilingen. Verkopers kunnen op deze manier een reële prijs voor hun woningen krijgen, zonder dat de winst in de zakken van handelaren verdwijnt."

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.