Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Snelwegen nog niet allemaal klaar voor 130 km

Geplaatst op 15 dec 2011 , bijgewerkt 15 dec 2011, 15:56

Als in 2012 de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur wordt opgeschroefd, is 20% van de snelwegen daar nog niet voldoende op toegerust. Dat zei mi...

Als in 2012 de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur wordt opgeschroefd, is 20% van de snelwegen daar nog niet voldoende op toegerust. Dat zei minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) woensdag in een debat met de Tweede Kamer, aldus de Telegraaf van vandaag.

Lappendeken

Volgens Schultz komt dit omdat maatregelen om de veiligheid te verbeteren pas later gereed zijn. Ze heeft ervoor gekozen om de verhoogde maximumsnelheid per 2012 te laten ingaan, ook op de wegen waar nog aanpassingen zullen volgen. Voor die aanpassingen neemt ze tot 2014 de tijd. De nieuwe snelheidsnorm laat ze echter eerder ingaan, om zo ‘een lappendeken’ in het wegennet te voorkomen.

Wanneer-vraag

Kamerleden toonden zich verrast door deze informatie. Het debat werd woensdagavond gestaakt en gaat op een andere dag door. In de tussentijd willen de Kamerleden de nieuwe informatie bestuderen. Schultz zelf ziet nog niet direct een probleem. Volgens haar kan over de 'wanneer-vraag' nog worden gediscussieerd, dus over het moment waarop ze op bepaalde wegen de nieuwe norm laat ingaan of dat ze wegwerkzaamheden eerder laat uitvoeren. Op die manier zouden wegen sneller gereed kunnen zijn.

Luchtkwaliteit

Vereniging Eigen Huis wil zich niet in de discussie mengen over de toegestane snelheid op de snelwegen, maar wil wel dat er goed gekeken wordt naar de gevolgen van deze maatregel voor omwonenden. Wat voor effect heeft bijvoorbeeld het opschroeven van de maximumsnelheid voor de luchtkwaliteit? De minister beschikt over een rapport waaruit blijkt dat snelheidswijziging weinig effect heeft op de luchtkwaliteit. Maar uit eerdere studies zouden andere conclusies volgen. Dit roept bij ons vraagtekens op.

Bezorgde leden

Inmiddels hebben we ook al bezorgde reacties gehad van leden, die bij snelwegen wonen. Zij vrezen dat de leefbaarheid grote schade wordt aangedaan. Vereniging Eigen Huis vraagt zich af of de gevolgen voor omwonenden voldoende aandacht krijgen van minister Schultz. Om die reden hebben we de VVD en het CDA gevraagd om dit punt mee te nemen in de discussie. Inmiddels hebben ook de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hun zorgen geuit bij minister Schultz. Wij blijven de discussie nauwlettend volgen.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.