Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

WOZ-uitzondering voor serviceflats

Geplaatst op 29 dec 2011 , bijgewerkt 29 dec 2011, 12:03

Staatssecretaris Weekers van Financiën staat voor de erfbelasting een uitzondering op de WOZ-regels toe als sprake is van een serviceflat waarvan de...

Staatssecretaris Weekers van Financiën staat voor de erfbelasting een uitzondering op de WOZ-regels toe als sprake is van een serviceflat waarvan de waarde in het economische verkeer 30% of meer verschilt van de WOZ-waarde. Nabestaanden die in 2010 of 2011 een appartement in een serviceflat hebben geërfd, betalen daardoor mogelijk (veel) minder erfbelasting. Door de hoge dienstverleningskosten in serviceflats is de WOZ-waarde daar vaak veel hoger dan de feitelijke verkoopwaarde.

Vereniging Eigen Huis vroeg Weekers afgelopen juli bij de vaststelling van de WOZ-waarden voor serviceflats meer rekening te houden met de waarden van die flats in het economisch verkeer. De bewindsman heeft daar nu iets mee gedaan. Ook de gewenste verlaging van de WOZ voor serviceflats komt eraan. De Waarderingskamer heeft de gemeenten bericht om in de WOZ-waardering voor 2012 rekening te houden met het specifieke imago van serviceflats en de beperkte kring van potentiële kopers.

Al aangifte gedaan?

Heeft u in 2010 of 2011 een serviceflat geërfd en is in de aangifte erfbelasting eerder de hogere WOZ-waarde opgenomen? Dan kan het verstandig zijn om bezwaar in te dienen tegen de aanslag erfbelasting. U dient in uw bezwaar dan wel te onderbouwen dat 1) er sprake is van een serviceflat (verplichte dienstverlening als bijvoorbeeld maaltijden, kapper en alarmservice) en 2) de waarde in het economische verkeer rond de overlijdensdatum 30% of meer afwijkt van de vastgestelde WOZ-waarde. Dat doet u bijvoorbeeld door een lokale makelaar/taxateur een taxatierapport te laten opstellen waaruit de lagere waarde blijkt. Heeft u de serviceflat kort na overlijden verkocht, dan kan ook de verkoopprijs een goede indicatie van de economische waarde zijn. Is de termijn van zes weken om bezwaar te maken tegen de aanslag verlopen, dan kunt u de Belastingdienst verzoeken de aanslag erfbelasting ambtshalve te verminderen.

Blijf kritisch

Vereniging Eigen Huis wijst serviceflat-eigenaren erop begin volgend jaar kritisch naar de nieuwe WOZ-beschikking te kijken. Mocht de waarde van de flat volgens de WOZ-beschikking met 30% of meer afwijken van de economische waarde en u kunt dit aantonen, dan is het verstandig om -tijdig- bezwaar aan te tekenen.

Relevante juridische uitspraken over serviceflats

Nieuwsbericht 12 juli 2011 'WOZ-waarde serviceflats moet omlaag'

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers