Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Onrust over Utrechtse asbestproblemen

Geplaatst op 25 jul 2012 , bijgewerkt 25 jul 2012, 11:17

Vereniging Eigen Huis krijgt vragen van ongeruste leden naar aanleiding van de recente asbestproblemen in Utrechtse huurwoningen. Zij maken zich zorg...

Vereniging Eigen Huis krijgt vragen van ongeruste leden naar aanleiding van de recente asbestproblemen in Utrechtse huurwoningen. Zij maken zich zorgen over asbest in hun eigen woning. Hoewel er sprake lijkt te zijn van een geïsoleerd probleem in een aantal Utrechtse woningen is de onrust in andere delen van Nederland begrijpelijk.

Op deze website vindt u beknopte informatie over asbest. Bij de Rijksoverheid en de Stichting Certificatie Asbest is meer informatie te vinden, zoals veelgestelde vragen en antwoorden over asbest en de Asbest Wegwijzer, een overzicht van typen asbest en plaatsen waar asbest kan worden aangetroffen.

Hechtgebonden asbest

Belangrijk te weten is dat in de meeste gevallen asbest in vaste vorm is verwerkt in platen en panelen (asbest werd verwerkt in cement of in vinyl vloerbedekking). Dit heet ‘hechtgebonden’ en die toepassing vormt een kleiner risico voor de gezondheid dan losse asbestvezels. Zolang het materiaal vast zit, er niet in wordt geboord, gezaagd of gebroken is het risico voor de gezondheid zeer beperkt. Maar bij werkzaamheden aan de woning (zoals het aanbrengen van dakisolatie of een verbouwing) moet het asbesthoudend materiaal deskundig door een gecertificeerd saneringsbedrijf worden afgevoerd.

Losgebonden spuitasbest

In Utrecht is rond het dak en achter boeiboorden ‘losgebonden spuitasbest’ aangetroffen, dat is asbest die bij de bouw tegen de constructie is gespoten. Deze soort en toepassing van asbest is veel gevaarlijker en moet worden afgeschermd en verwijderd. Dat is wat er nu bij de woningen van woningcorporatie Mitros in Utrecht gebeurt.

Meer informatie:

Beknopte informatie over asbest (Vereniging Eigen Huis)
Veelgestelde Vragen over asbest (Stichting Certificatie Asbest)
Asbest wegwijzer (InfoMil)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers