Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Mantelzorgers lopen erfbelasting mis

Geplaatst op 27 jul 2012 , bijgewerkt 27 jul 2012, 12:31

Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur meldde maandag 23 juli dat zo'n 5.000 tot 10.000 inwonende mantelzorgers vrijstelling voor belasting over de erf...

Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur meldde maandag 23 juli dat zo'n 5.000 tot 10.000 inwonende mantelzorgers vrijstelling voor belasting over de erfenis mislopen doordat ze geen 'mantelzorgcompliment' hebben aangevraagd. Dat kan al snel vele duizenden euro’s aan erfbelasting schelen. Op dit moment is de hoge vrijstelling met een mantelzorgcompliment € 603.600.

Om een beroep te kunnen doen op de hoge vrijstelling moeten mantelzorgers een mantelzorgcompliment aanvragen. Deze verklaring geeft recht op een vergoeding van € 200 per jaar door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Veel mantelzorgers zijn hier niet van op de hoogte, of vragen een dergelijk compliment liever niet aan omdat zij opzien tegen de administratieve rompslomp en het hen vaak niet om het geld te doen is. Daarbij wordt vaak vergeten dat zij hiermee ook het recht verspelen op de hoge vrijstelling voor de erfbelasting. Behalve een mantelzorgcompliment moet er sprake zijn van een samenlevingsovereenkomst tussen de zorgbehoevende en de mantelzorger. Meestal is dat een relatie tussen ouder en kind.

Beter voorlichten

CDA Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft aan staatssecretarissen van Financiën en VWS (Weekers en Veldhuijzen van Zanten) vragen gesteld over deze situatie. Hij wil dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) mantelzorgers beter voorlicht hoe een dergelijk mantelzorgcompliment kan worden verkregen en wat de voordelen zijn. Ook wil Omtzigt dat mensen die door het gebrek aan goede informatie in het verleden hebben verzuimd een dergelijk mantelzorgcompliment aan te vragen dit alsnog kunnen doen.

Omtzigt vraagt ook aandacht voor de mogelijkheid om ook een vrijstelling voor meerrelaties in te voeren. Het betreft dan vaak de situatie waarbij een kind mantelzorg verleent aan zijn beide (gehuwde) ouders. Omdat de ouders al fiscaal partners zijn, kan het kind geen gebruik maken van de mantelzorgrelatie. De wet beperkt het fiscaal partnerschap tot twee personen, waardoor in de huidige situatie ook het kind geen fiscaal partner mag hebben.

Update
Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft de vragen van CDA-kamerlid Omtzigt en een aantal andere Kamerleden inmiddels beantwoord. De staatssecretaris laat weten dat de informatie op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is uitgebreid. Ook de relevante informatie op de website van de Belastingdienst is vanaf de website van de SVB makkelijker te vinden.

Meer informatie over het Mantelzorgcompliment

 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers