Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Kabinetsplannen hypotheken ondoordacht

Geplaatst op 04 dec 2012 , bijgewerkt 04 dec 2012, 12:14

Vereniging Eigen Huis roept de regering op de geplande hypotheekmaatregelen met een jaar uit te stellen. Hiertoe pleit de vereniging in een brief aan de Eerste Kamer die zich vandaag over de kabinetsplannen buigt. 

Afgelopen maandag besteedde consumentenmagazine TROS Radar nog aandacht aan de oproep van Vereniging Eigen Huis.

Starters

Vooral de ongelijke fiscale behandeling van starters kan ernstige gevolgen hebben voor de woningmarkt, zo waarschuwt Vereniging Eigen Huis. Starters die na 1 januari 2013 een hypotheek afsluiten, worden dan gedwongen deze gedurende de looptijd geheel af te lossen. Bestaande gevallen blijven ongemoeid. De maatregelen kunnen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tot € 100 miljard aan waardeverlies leiden. Ook zal het aantal hypotheken dat onder water staat toenemen van 700.000 nu tot 1 miljoen.

Hypotheek aanpassen

Daarnaast belemmeren de kabinetsplannen huizenkopers om hun hypotheek af te stemmen op hun persoonlijke omstandigheden. De kosten voor de hypotheekrenteaftrek en het hypotheekrisico worden immers voldoende afgedekt door de bestaande aflossingsverplichting van 50% op de oorspronkelijke woningwaarde.

Ook krijgen woningbezitters te weinig tijd hun hypotheek aan te passen aan de nieuwe regelgeving. Dit geldt vooral voor huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek die gezien de prijsdalingen toch een variant met vermogensopbouw naast de geldlening willen. Wie zijn hypotheek wil omzetten heeft maar tot 31 december de tijd.

Uitstel

Volgens Vereniging Eigen Huis dreigen de kabinetsplannen ondoordacht en overhaast te worden ingevoerd. De vereniging pleit er dan ook voor de verplichte annuïtaire aflossing met een jaar uit te stellen. Het kabinet heeft dan de mogelijkheid de hypotheekmaatregelen alsnog goed voor te bereiden, de kwaliteit van de regelgeving te verbeteren en consumenten eraan te laten wennen. Uitstel en aanpassing van het wetsvoorstel hebben daarbij nauwelijks consequenties voor de begroting van komend jaar.

Inmiddels heeft Minister Blok aangegeven dat hij gaat bekijken of huiseigenaren die hun aflossingsvrije hypotheek willen omzetten meer tijd kunnen krijgen.

Lees ook de brief van Vereniging Eigen Huis aan de Eerste Kamer
Bekijk de uitzending van TROS Radar met de oproep van Vereniging Eigen Huis 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers